আমাদের সাইটের নতুন আপডেট পেতে এ্যাপ্স ইন্সটল করে রাখুন Install Now!

The Importance of Prayer - Fazil 2nd Year English Reading Comprehension

The Importance of Prayer, Fazil 2nd Year English Reading Comprehension
Join Telegram for New Books
The Importance of Prayer - Fazil 2nd Year English Reading Comprehension

Fazil 2nd Year English Reading Comprehension

Read the following passage carefully and answer the questions that follow. (নিচের অনুচ্ছেদটি সতর্কতার সাথে পড় এবং প্রশ্নগুলোর উত্তর দাও।)

The Importance of Prayer

The importance of prayer may be judged from the following facts-that it was the first duty enjoined in the Holy Hadith; that though prayer and Zakat are often mentioned together in the Holy Quran, prayer always takes precedence and that the keeping up of prayer is the most frequently repeated injunction of the Holy Quran. It has also been generally recognised as the first and foremost duty of a Muslim. There are several reasons why prayer has been given this importance. It is really the first step in the onward progress of man, and yet it is also his Miraj, his highest spiritual ascent. Prayer keeps man away from evil and thus enables him to attain his perfection. It helps him to realize the Divine in him, and that realization not only urges him to do disinterested service for humanity but also makes him attain the highest degree of moral and spiritual perfection. Prayer is also the means of levelling all differences of rank- colour and nationality and the means of bringing about unity among men which is the necessary basis of a living civilization.

Vocabulary Analysis (শব্দ বিশ্লেষণ) :
Main Words Bangla Meanings Synonyms Antonyms
Precedence (n.) অগ্রাধিকার priority in time, order, or importance, etc. exterior, inferior
Judge (n.) বিচারক adjudicator, arbitrate, assessor, law lord, magistrate, mediator novice
Enjoin (v.) বিধৃত করা law prohibit (a person) by order pardon
Frequent (adj.) ক্রমশ habitual, found near together, go after, repeated, constant unusual, rare
Injunction (n.) নির্দেশ an authoritative warning or order improve
Foremost (adj.) প্রধান, সর্বপ্রথম, মুখ্য chief, first, most notable, leading last
Onward (adv.) অগ্রবর্তী towards the front, with advancing motion, into the future backward
Spiritual (adj.) আধ্যাত্মিক, পারমাত্মিক devotional, divine, ecclesiastical, holy, religious, sacred, unworldy material
Perfection (n.) পরিপূর্ণতা the act or process of making perfect, the state of being perfect imperfection
Attain (v.) উপযোগী করে তোলা, পৌঁছানো, পাওয়া arrive at, reach, gain, gain by effort, come to lose, miss

নামাযের গুরুত্ব

নিচের ঘটনাগুলো থেকে নামাযের গুরুত্ব অনুধাবন করা যায়। যেমন : পবিত্র হাদিসের বর্ণনানুযায়ী এটিই প্রথম করণীয় বিষয়। আর যদিও পবিত্র স্বরআনে নামায এবং যাকাতকে একত্রে উল্লেখ করা হয়েছে, নামাযকে সর্বদা অগ্রাধিকার দেওয়া হয়েছে, আর বারবার পবিত্র কুরআনে সালাত কায়েম করার নির্দেশ দেয়া হয়েছে। প্রকৃতপক্ষে সালাতকে একজন মুসলিমের প্রথম এবং প্রধান কর্তব্য হিসেবে উল্লেখ করা হয়েছে। নামাযকে এতটা গুরুত্ব দেওয়ার বেশ কিছু কারণ রয়েছে। নামায প্রকৃতপক্ষে মানুষের দৈহিক এবং আধ্যাত্মিক উন্নতির প্রথম সোপান, এমনকি এটা মুসলমানদের জন্য মিরাজস্বরূপ। নামায মানুষকে পাপ কাজ থেকে বিরত রাখে, এর ফলে সে পূর্ণতা লাভ করে। এটা তাকে প্রভু সম্পর্কে ধারণা প্রদানে সহায়তা করে, যা তাকে মানুষের জন্য নিঃস্বার্থভাবে কাজ করতে উদ্বুদ্ধই করে না; বরং তাকে নৈতিক এবং আধ্যাত্মিক পূর্ণতা সাধনের সর্বোচ্চ পর্যায়ে উন্নীত হতে উপযোগী করে তোলে। নামায জাতি, বর্ণ, গোষ্ঠী নির্বিশেষে সকল ভেদাভেদ ঘুচিয়ে সমতা আনয়ন করে। এর ফলে মানুষের মধ্যে ঐক্য জাগ্রত হয়, যা উন্নত সভ্যতার ভিত্তি।

(A) Answer the following questions (নিচের প্রশ্নগুলোর উত্তর দাও) :

  1. What is the first duty of a Muslim mentioned in the Holy Hadith? (পবিত্র হাদিসের বর্ণনানুসারে একজন মুসলমানের প্রধান কর্তব্য কী?)
    Ans:
    Prayer is the first and foremost duty of a Muslim mentioned in the Holy Quran. (পবিত্র কোরআনে বলা হয়েছে যে নামায মুসলমানদের প্রথম এবং প্রধান দায়িত্ব।)
  2. What is the second duty mentioned in the Holy Quran after prayer? (নামাযের পর পবিত্র কুরআনে দ্বিতীয় কোন কর্তব্যের কথা উল্লেখ করা হয়েছে?)
    Ans:
    After prayer, zakat is the second duty mentioned in the Holy Quran. (পবিত্র কোরআনে উল্লেখ করা হয়েছে যে, নামাযের পরে যাকাত আদায় করা হলো দ্বিতীয় দায়িত্ব।)
  3. What is the necessary basis of a living civilization? (একটি সভ্য জাতির প্রয়োজনীয় ভিত্তি কী?
    Ans:
    Unity among men is the necessary basis of a living civilization. (মানুষের মাঝে একতা একটি সভ্য জাতির প্রয়োজনীয় ভিত্তি।)
  4. Why has prayer been given so importance? (কেন নামাযকে এতটা গুরুত্ব দেয়া হয়েছে?)
    Ans:
    Prayer has given so importance because it is the first step in the onward progress of a man. It is considered a Muslim's miraj, his highest spiritual ascent. (নামাযকে সর্বাধিক গুরুত্ব দেয়া হয়েছে কারণ সম্মুখপানে (স্রষ্টার দিকে) ধাবিত হওয়ার এটাই প্রথম পদক্ষেপ। একে মুসলমানদের মিরাজ হিসাবে বিবেচনা করা হয় যা একজনের সর্বোচ্চ আত্মিক আরোহণ।)
  5. What is the contribution of prayer in the life of a Muslim? (একজন মুসলমানের জীবনে নামাযের অবদান?)
    Ans:
    Prayer is as if the Miraj of a Muslim. It keeps a man away from evil. It helps him realise the Divine in him which not only urges him to perform duties to humanity but also makes him attain the highest degree of moral and spiritual perfection. (নামায হলো মুসলমানদের মিরাজ। এটা মানুষকে খারাপ কাজ থেকে বাঁচিয়ে রাখে। এটা তার মধ্যের স্বর্গীয়তাকে অনুভব করতে সাহায্য করে যা তাকে শুধুমাত্র মানবতার প্রতি কর্তব্য পালনে উৎসাহিতই করে না তার নৈতিকতার চরম উৎকর্ষতা এবং আত্মিক শুদ্ধতার দিকেও ধাবিত করে।)
  6. What is the change that prayer brings in the society? (নামায সমাজে কী পরিবর্তন আনয়ন করে?)
    Ans:
    Prayer brings unity in the society by levelling all differences of rank, colour and nationality. (শ্রেণি, বর্ণ এবং জাতীয়তা এই সমস্ত ভেদাভেদ ধুয়ে মুছে নামায সমাজে একতা আনয়ন করে।)
  7. How does the prayer bring unity among men? (নামায কিভাবে মানুষের মাঝে ঐক্য/একতা আনয়ন করে?)
    Ans:
    The prayer brings unity among men by levelling all differences of rank-colour and nationality which is the necessary basis of a living civilization. (শ্রেণি, বর্ণ এবং জাতীয়তা এই সমস্ত ভেদাভেদ যেগুলো সভ্যতার জন্য প্রয়োজনীয় সেগুলো ধুয়ে মুছে নামায মানুষের মাঝে ঐক্য আনয়ন করে।)
  8. How can we understand the importance of salat? (কিভাবে আমরা নামাযের গুরুত্ব অনুধাবন করতে পারি?)
    Ans:
    Salat always takes precedence and that the keeping up of Salat is the most frequently repeated injunction of the Holy Quran. From this holy command of Almighty Allah we can understand the importance of salat. (নামায সবসময় অগ্রবর্তী করে এবং পবিত্র কোরআনে বার বার নামায পড়ার কথা বলা হয়েছে। মহাপরাক্রমশালী আল্লাহর এই পবিত্র আদেশ হতে আমরা নামাযের গুরুত্ব সম্পর্কে বুঝতে পারি ।

(B) Write down the meaning of the following words or phrases and give synonyms/antonyms of them (any five).

(নিচের শব্দগুলোর বা শব্দগুচ্ছগুলোর অর্থ লেখ এবং সেগুলোর সমার্থক/বিপরীত শব্দ প্রদান কর (যে কোনো ৫টি)।

civilization, importance, first, recognise, reason, attain, unity.

Ans: Word meanings with synonyms and antonyms :
Main Words Bangla Meanings Synonyms Antonyms
Civilization (n.) সভ্যতা advancement, cultivation, culture, development, education, progress barbarism
Importance (n.) গুরুত্ব concern, consequence, prominence, significance, status, usefulness, value, weight, worth unimportance, disinterest
First (adj.) প্রথম, আদিম, শ্রেষ্ঠ, উৎকৃষ্ট, প্রধান basic, chief, earliest, eldest, elementary, fundamental, head, highest, initial, key, main, primary, prior, senior final, last, assistant, junior
Recognise (v.) চিনতে পারা, স্বীকার করা, কবুল করা acknowledge, admit, approve, concede, confess, grant, identify, know, notice refuse, inapprove
Reason (n.) কারণ, হেতু, চুক্তি, প্রমাণ, সংগতি argument, basis, case, cause, defence, end, excuse, explanation, purpose, rational, wisdom
Attain (v.). চেষ্টা করে অর্জন করা, সম্পাদন করা accomplish, achieve, acquire, gain, get, grasp, obtain, win defeat, ruin
Unity (n.) একতা, মিল, অদ্বিতীয়, ঐক্য accord, community, concord, harmony, oneness, singleness, union, wholeness dissimilarity

Or, Change the following words as directed and make sentences with them. (any five)

(নির্দেশনা অনুযায়ী নিচের শব্দগুলো পরিবর্তন কর এবং এগুলো দিয়ে বাক্য রচনা কর।) (যে কোনো ৫টি)

realization (v.), recognized (n.), service (v.), importance (adj.), repeat (adv.), prayer (v.), divine (n.), really (adj.), progress (adj.), highest (n.), humanity (v.), nationality (v.).

Ans: Changing parts of speech as directed:
  1. Realization → Realize (v.): At last Habib realized what a great blunder he had committed.
  2. Recognized → Recognition (n.): His recognition for the post is praised by all.
  3. Service → Serve (v.): How can we best serve the needs of future generations?
  4. Importance → Important (adj.): Money plays an important role in every steps of our life.
  5. Repeat → Repeatedly (adv.): Helai begged his wife repeatedly to stop.
  6. Prayer → Pray (v.): We go to the mosque to pray.
  7. Divine → Divinity (n.) : The study of the nature of Allah and religious deed have the special divinity.
  8. Really → Real (adj.): The real clue should be made out.
  9. Progress → Progressive (adj.): His progressive report is not satisfactory.
  10. Highest → Highness (n.): His highness is not measerable.
  11. Humanity → Humanize (v.) : We should humanize our character and behaviour.
  12. Nationality → Nationalise (v.) : Our system of education should be nationalised.

(C) Write a summary of the above passage. (উপরের অনুচ্ছেদটির সারাংশ লেখ।)

Ans: Summarising:
The first and foremost duty of a Muslim is prayer which helps him to realize the Divine in him. It brings his moral and spiritual perfection. It demolishes the differences by leveling all the ranks, colours and nationality. It establishes unity among men which is the first requisition of a peaceful society. Really salat is the basis of the developed culture and civilization.
অনুবাদ : একজন মুসলিমের সর্বপ্রথম এবং প্রধান দায়িত্ব হচ্ছে প্রভুর কাছে তার প্রার্থনা যা তাকে তার ভিতরের স্বর্গসুখ উপলব্ধি করতে সাহায্য করে। এটা তাকে তার নৈতিক ও আত্মিক সম্পূর্ণতা এনে দেয়। এটা সমগ্র পদবী, বর্ণ ও জাতীয়তা সমান করে দিয়ে ভেদাভেদ দূর করে। এটা মানুষের মাঝে একতা প্রতিষ্ঠা করে যা একটি শান্তিময় সমাজে সর্বপ্রথম প্রয়োজন। বাস্তবিক পক্ষে উন্নত সংস্কৃতি ও সভ্যতার ভিত্তিই হচ্ছে সালাত ।

Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.