আমাদের সাইটের নতুন আপডেট পেতে এ্যাপ্স ইন্সটল করে রাখুন Install Now!

Poster - Fazil 2nd Year English Situational Writing

Poster, Fazil 2nd Year English Situational Writing
Join our Telegram Channel!
Poster - Fazil 2nd Year English Situational Writing

Poster - Fazil 2nd Year English Situational Writing

আমাদের রাষ্ট্র কিংবা সমাজব্যবস্থায় প্রতিদিন নানা ধরনের ঘটনা ঘটে থাকে। এসব ঘটনার কতকগুলো আমাদের জন্য মঙ্গলজনক কিংবা সুখকর আবার কতকগুলো অমঙ্গলজনক বা উদ্বেগজনক। এই নিত্যনৈমিত্তিক ঘটনাগুলোকে কেন্দ্র করে সাধারণ জনগণের মধ্যে নির্দিষ্ট কোনো বিষয়ে ঐকমত্য সৃষ্টির লক্ষে কিংবা জনমত তৈরির জন্য পত্রিকায় প্রকাশিত বা অন্য কোথাও প্রদর্শিত বা প্রতিস্থাপিত বিজ্ঞপ্তিকে Poster বলা হয়। পোস্টারকে সাধারণত আকারে বড় এবং আঙ্গিকে আকর্ষণীয় হতে হয়। Modern post modern যুগে poster-এর ভূমিকা অনস্বীকার্য। Poster-এর কাজ হলো জনসাধারণকে যে কোনো Situational demand সম্বন্ধে জানিয়ে দেয়া। দুর্নীতি, অন্যায়, অবিচার, বিশৃঙ্খলা, সন্ত্রাস ইত্যাদির বিরুদ্ধে প্রতিবাদ বা প্রতিরোধ করার জন্য পোস্টারের ভূমিকা অপরিসীম। সংশ্লিষ্ট জনসাধারণ যাতে করে বিভিন্ন অনিয়ম বা অনাচারের বিরুদ্ধে সজাগ, সচেতন, সোচ্চার এবং সক্রিয় হয় তার জন্য পোস্টারের প্রচলন করা যায় সর্বত্র। পোস্টারের ভাষা তীর্যক, আদেশ-নির্দেশক, উপদেশমূলক কিন্তু সংক্ষিপ্ত এবং দ্ব্যর্থহীন হতে হবে ।

পোস্টার তৈরি করার প্রধান প্রধান বিষয়গুলো নিচে আলোচনা করা হলো:
  1. এটি নির্দিষ্ট দৈর্ঘ্য ও প্রস্থ বিশিষ্ট হতে হবে। মনে রাখতে হবে Poster আর leaflet কিংবা handbill এক নয়।
  2. Situational demand অনুযায়ী বিষয়বস্তুর উল্লেখ করতে হবে। প্রয়োজনে বিষয়বস্তু বাড়াতে কমাতে হবে এবং মূল বিষয়কে highlight করতে হবে।
  3. Why, how, when, where, who, whom, whose, what প্রভৃতি বিষয় সম্পর্কে সচেতন হতে হবে।
  4. Poster কে, কোথায়, কখন প্রকাশ করেছে তা সবার শেষে উল্লেখ করতে হবে, এটির আইনগত স্বীকৃতিও রয়েছে।
  5. Poster-এর চারটি অপরিহার্য বিষয় হলো :
    (a) Paradigm (মতবাদসংক্রান্ত কথা ) / Brief expression of main theme (মূল বিষয়ের সংক্ষিপ্ত প্রকাশ)
    (b) Expression of main theme in detail (মূল বিষয়ের সবিস্তারে প্রকাশ)
    (c) Invitation / Convocation (আমন্ত্রণ/সমবেত হওয়ার জন্য আহ্বান)
    (d) Circulation (প্রচারণা)
শিক্ষার্থীদের শেখার সুবিধার্থে নিচে Poster-এর কতিপয় গুরুত্বপূর্ণ উদাহরণ দেয়া হলো:

1. Write a poster to create awareness about bird flu that had recently broken out.

(সম্প্রতি ঘটে যাওয়া বার্ড ফ্লু সমন্ধে সচেতনতা সৃষ্টি করতে একটি পোস্টার তৈরি কর।)
Ans.
Be aware!         Be aware!         Be aware!
Be aware of Bird Flu
  • A dangerous disease spread by migrant birds.
  • Infect birds of any kind including 'Poultry Birds'.
  • Use gloves before you touch the farm birds.
  • Use boots before you get into the farms.
  • Wash your gloves and boots soon you get out of it.
  • Vaccinate the uninfected birds.
  • Contact your local Animal Husbandry Office for further information.
- WHO

2. Write a poster to create awareness against Eve-teasing among the people.

(ইভ-চিজিং এর বিরুদ্ধে জনগণের মধ্যে সচেতনতা সৃষ্টির জন্য একটি পোস্টার তৈরি কর।)
Ans.
Protect women                 Respect Women
  • Eve-teasing is a crime.
  • Eve-teasing often bounds a girl to commit suicide.
  • Eve-teasing hampers womens' development.
  • Eve-teaser should be given an exemplary punishment.
    Catch the eve-teaser and hand him over to the police for taking proper action.
Pathik
A Cultural Organisation

3. Write a poster making people aware of environmental pollution.

(জনগণকে পরিবেশ দূষণ সম্বন্ধে সচেতন করতে একটি পোস্টার লেখ।)
Ans.
Save the environment from pollution
Prevent the world from destruction
  • Save the environment.
  • Save our planet.
  • We need a safe environment for our safety.
  • Keep our planet safe.
GREEN PEACE

4. Write a poster to create consciousness to follow the traffic rules.

(ট্রাফিক আইন সচেতনতা সৃষ্টির জন্য একটি পোস্টার তৈরি কর।)
Ans.
Drive safe                 Avoid Accident
  • An accident may lead to endless suffering.
  • An accident may ruin a family untimely death.
  • Be careful and save your life.
  • Follow the traffic rules.
  • Drive at left side.
  • Avoid overtaking tendency.
  • Avoid reckless driving.
Dhaka Metropoliton Police, Bangladesh

5. Write a poster to describe facilities of an English Language Club

(ইংরেজি ল্যাংগুয়েজ ক্লাবের সুবিধা বর্ণনা করে একটি পোস্টার লেখ।)
Ans.
Practise English                 Be Smart
English is the hope
Try and try to cope
  • We are going to open an English Language club.
  • Very cheap, easy and desired time.
  • Well decorated and spacious.
  • Qualified foreign teachers will teach.
  • Six months' course with TOEFL and GMAT. Only Tk. 500/- for the course.
Contact: 96......,     Mob: 0151......

6. Write a poster about the awareness on AIDS.

(এইডস নিয়ে সচেতনতা সৃষ্টির উদ্দেশ্যে একটি পোস্টার তৈরি কর।)
Ans.
Be Aware of AIDS!                Avoid a Silent Killer!!
  • AIDS means Acquired Immune Deficiency Syndrome.
  • It is the most fatal disease in the present world.
  • It has no remedy.
  • Be protective and keep safe.
WHO

7. Write a poster to create awareness against unfair means in the examination.

(পরীক্ষার অসদুপায় অবলম্বনের বিরুদ্ধে সচেতনতা সৃষ্টি করে একটি পোস্টার তৈরি কর ।)
Ans.
Unfair means in the Exam                Makes you dull
By unfair means in exams
You cheat none but yourself
  • It destroys your career.
  • It leads you to undermine yourself.
  • It undermines your personality.
  • It brings obloquy.
Instead of doing it-
  • Work hard and be attentive.
  • It brings your mental peace.
  • It helps to cultivate your genial spirit.
  • It brings better career and better personality.
Ministry of Education

8. Suppose, you are the co-ordinator of a blood donation program. A day long blood donation program will be arranged in your madrasah. Write a poster to inspire the students to donate blood.

(মনে কর, একটি রক্তদান কর্মসূচীর তুমি সমন্বয়ক । তোমার মাদরাসায় দিন ব্যাপী রক্তদান কর্মসূচীর আয়োজন করা হয়েছে। ছাত্রদেরকে উৎসাহিত করে একটি পোস্টার লেখ।)
Ans.
Donate Blood         Save life         Serve Mankind
He who serves man, serves Allah
Donate blood for the distressed
Venue: Madrasah Campus (Teacher's dormitory)
Date: August 19, 20--
Time: 9:00 am to 4:00 pm
Sponsored by Sandhani
  • If you are healthy, you can donate blood after every four months.
  • It doesn't tell upon your nealth.
  • Live and keep other alive.
Sandhani

9. On the occasion of 'Nirapad Sharak Divas' you have been asked to make a poster on the street accident. So draft a poster accordingly.

(নিরাপদ সড়ক দিবস উপলক্ষে সড়ক দুর্ঘটনার উপর তোমাকে একটি পোস্টার তৈরি করতে বলা হয়েছে। তাই সে অনুসারে একটি পোস্টার তৈরি কর।)
Ans.
Avoid Street Accident!                Save Valuable Life!
Follow Traffic Rules
Street accident brings worst suffering
Stopping street accident is a great duty
Avoid street accident, for it causes:
  • Pathetic death of many valuable lives.
  • Injuries and irreparable loss to passengers.
  • Harm to way-farers.
To avoid the gruesome occurrence:
  • Obey the traffic rules strictly.
  • Avoid reckless driving and overtaking.
  • Free the roads from all kinds of jams.
  • Use footpaths and over-bridges while crossing roads.
  • Avoid old vehicles and inexpert drivers.
Mind, a little mistake can cause a lot of tears and loss of life.
The Ministry of Communication
Shegunbagicha, Dhaka.

10. Suppose the Principal of your madrasah has asked you to make a poster on admission of the students at Fazil class after the publication of the result of Alim Examination. Now make a poster beautifully so that the students feel interested for admission into Fazil class.

(আলিম পরীক্ষার ফলাফল প্রকাশের পর তোমাদের অধ্যক্ষ ফাযিল শ্রেণিতে শিক্ষার্থীদের ভর্তি হওয়া প্রসঙ্গে একটি পোস্টার তৈরি করতে বলেছেন। এ ব্যাপারে একটি আকর্ষণীয় পোস্টার তৈরি কর, যাতে করে শিক্ষার্থীরা ফাযিল শ্রেণিতে ভর্তি হতে আগ্রহী হয়।)
Ans.
Admission going on!                Admission going on!!
Jamia Ahmadia Sunnia Kamil Madrasah, Chattogram
Admission is going on into Fazil Class for the session of 2023 - 2024
Our madrasah is:
  • Approved by the Government and affiliated with Islamic University.
  • Equipped with well-experienced and highly qualified teachers.
  • Situated with calm and quiet environment.
  • Very economical.
  • Ensuring extraordinary good result every year.
Forms for admission into the new session of Fazil class are being distributed at the madrasah office, which can be collected at the cost of taka 100/-
The last date of the submission of the form is 15 October, 2022
Contact the office for further information.
Circulated by the principal, Jamia Ahmadia Sunnia Kamil Madrasah

11. Being a conscious citizen you want people to avoid hartal. So, make a poster pointing the bad effects of hartal.

(সচেতন নাগরিক হিসেবে তুমি হরতাল বর্জন করতে চাও। সুতরাং হরতালের কুফল বর্ণনা দিয়ে একটি পোস্টার তৈরি কর। )
Ans.
Say no to hartal                Never say positive to hartal
Hartal should be avoided because it :
  • Causes harm to life and property
  • Stops the normal course of life
  • Cripples all sorts of activities
  • Makes life standstill
  • Hinders production
  • Obstructs development efforts
In lieu of hartal :
  • Follow other political devices
  • Follow the process of discussion and demonstration
  • Nourish the sense to tolerance
Hartal is destructive         Hartal is harmful
Scorn hartal spontaneously
Welcome development solely
Circulated by Conscious Civil Society

12. Suppose, a concert of Islami song is going to be held in your Madrasah auditorium. Reputed songstars will sing songs in the concert. You need to publish it amongst the students. Now, make a poster about it.

(মনে কর, তোমাদের মাদরাসার মিলনায়তনে ইসলামী সঙ্গীত বিষয়ক একটি সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হতে যাচ্ছে। বিখ্যাত সঙ্গীত তারকা শিল্পীবৃন্দ অনুষ্ঠানটিতে সঙ্গীত পরিবেশন করবেন। বিষয়টি ছাত্রছাত্রীদের জানানো প্রয়োজন। এখন ছাত্রছাত্রীদের অবগতির জন্য অনুষ্ঠানটি সম্পর্কে একটি পোস্টার তৈরি কর।)
Ans.
Concert!         Concert!!         Concert!!!
  • Enjoy the concert with exhilaration
  • Rouse your spirit through songs of them
  • Revive yourselves hearing songs
  • Be hilarious with introducing the songstars
  • Don't miss it and attend the function at 4: 00 pm
    Venue: Madrasah auditorium. Time: 4:00 pm

13. Trees are of great importance in this world because they help us to live in the world happily and perfectly. But when the trees are cut at random, they are not planted equally. As a result, the earth faces many natural calamities. Now make a poster on behalf of the Ministry of Forestry of People's Republic of Bangladesh. Try to highlight in the poster the negative sides of cutting trees at random and their utility when they live.

(এ পৃথিবীতে গাছের বিশাল গুরুত্ব রয়েছে কারণ তারা আমাদেরকে পৃথিবীতে সুখে-শান্তিতে ও যথাযথভাবে বেঁচে থাকতে সাহায্য করে। কিন্তু যখন বৃক্ষকে নির্বিচারে কাটা হয় তখন সেগুলোকে সমানভাবে রোপণ করা হয় না। যার ফলে, পৃথিবী নানা রকমের প্রাকৃতিক দুর্যোগের সম্মুখীন হয়ে থাকে। এখন গণপ্রজাতন্ত্রী বাংলাদেশের বন মন্ত্রণালয়ের পক্ষ থেকে একটি পোস্টার তৈরি কর । নির্বিচারে গাছ কাটার খারাপ দিক ও সেগুলো যখন বেঁচে থাকে তখনকার উপযোগিতা ফুটিয়ে তোলার চেষ্টা কর ।)
Ans.
Stop cutting trees                Plant more trees
Cutting trees are very harmful to our world
Stop cutting trees because trees:
  • Give us oxygen and take in carbon-dioxide.
  • Give us shelter and help to make furniture.
  • Give us foods and security.
  • Protect us from drought and flood.
  • Increase the fertility of the soil.
Green world! Green life!
Fresh air! Fresh life!

Circulated by the Ministry of Forestry,
Ramna, Dhaka, Bangladesh

14. Throughout the world the 21st February is celebrated as the International Mother Language Day. Being a member of the World Mother Language Club, you are requested to make a poster on the utility of the International Mother Language Day. Try to highlight this day by focusing its greatness.

(২১ ফেব্রুয়ারি আন্তর্জাতিক মাতৃভাষা দিবস হিসেবে পালন করা হয়। বিশ্ব মাতৃভাষা ক্লাবের সদস্য হিসেবে আন্তর্জাতিক মাতৃভাষার উপযোগিতার উপর একটি পোস্টার তৈরি করতে তোমাকে অনুরোধ করা হলো। দিবসটির মাহাত্ম্য তুলে ধরতে চেষ্টা কর।)
Ans.
Language         Communication         Exposure
On the 21 February 20, the International Mother Language Day will be celebrated in a befitting manner through:
  • Discussion
  • Recitation
  • Exhibition
  • Songs of various singers
    Venue: TSC, Dhaka University
    Time: 5:00 pm
Don't miss the celebration
Circulated by the President of the World Mother Language Club, Ramna, Dhaka.

15. Suppose, there is corruption everywhere in your country. It is being increased gradually. It is making people of all the levels corrupted. Now, make a poster against corruption creating public as well as government awareness.

(মনে কর, তোমার দেশে সর্বত্রই দুর্নীতি বিরাজমান। এটি উত্তরোত্তর বৃদ্ধি পাচ্ছে। এটি সর্বস্তরের লোকজনকে দুর্নীতিগ্রস্ত করে তুলছে। এখন দুর্নীতির বিরুদ্ধে গণসচেতনতা তথা সরকারের অবগতির জন্য একটি পোস্টার তৈরি কর।)
Ans.
Stop corruption                 Make the society pure
  • Corruption is a curse
  • Corruption is a crime
  • Corruption is a social malady
  • Corruption destroys a nation
  • Corruption hinders national development
Bangladesh Anti-corruption Workers Association, Dhaka.

16. On the Dowry Uprooting Campaign Week you have been asked to write a poster. So draft a poster pointing to the causes of dowry and indicating its remedies.

(যৌতুক নির্মূল কর্মসূচি সপ্তাহ পালন উপলক্ষে তোমাকে একটি পোস্টার করতে বলা হয়েছে। তাই যৌতুকের কারণ নিরূপণ ও এটি প্রতিকারের ব্যবস্থা নির্দেশ করে একটি পোস্টার তৈরি কর।)
Ans.
Don't give dowry       Say "No" to greedy bridegrooms       Don't take dowry

Dowry is a heinous social curse causing
thousands of unexpected deaths and tortures.

Behind this curse lies :
  • Prevailing social prejudices.
  • Corruption and moral degeneration.
  • Excessive greed of husbands and in-laws.
  • Dependence of women on their husbands.
Uproot dowry by-
  • Ensuring liberal education to all.
  • Developing social consciousness about its evil.
  • Creating awareness among women.
  • Making women self-reliant.
  • Enforcing laws with strict hands.
Circulated by: National Women Federation, Dhaka-1100

17. "On the World Health Day" you have been asked to make a poster on dengue fever by the Public Health Department. Now draft a poster highlighting symptoms of the disease and indicating the preventive measures.

(“বিশ্ব স্বাস্থ্য দিবস" উপলক্ষে জনস্বাস্থ্য বিভাগ কর্তৃক তোমাকে ডেঙ্গুজ্বর সম্পর্কে একটি পোস্টার তৈরি করতে বলা হয়েছে। এখন রোগটির লক্ষণসমূহকে ফুটিয়ে তুলে এবং প্রতিরোধমূলক পদক্ষেপসমূহকে নির্দেশের মাধ্যমে একটি পোস্টার তৈরি কর।)
Ans.
  • No fear in dengue.
  • Be conscious beforehand.
  • Dengue is a viral fever. Destroy Adies mosquito and prevent the fatal disease.
Symptoms of dengue :
  • 1. Vomiting.
  • 2. Pain in stomach, joint bones, waist and eyes.
  • 3. Black blood with stool.
  • 4. Bleeding from gums and nose.
Directions to prevent dengue :

Dengue is not an infectious disease. But its effective treatment has not come out. So-

  • Clean the jungles, bushes & drains so that Aedes cannot born.
  • Keep the Unused bottles, cans, rejected tanks, open holes, flower tubs etc. dry.
  • Cast the rejected pots and containers in dustbins.
  • If someone is attacked, continue paracitamol for a month.
Public Health Dept. Dhaka

18. Suppose, helpless women and children are being trafficked by some unceremonious guys. Many people are losing their wives, sons and daughters. They are very much shocked at this. Now, make a poster to stop the trafficking of women and children creating the consciousness of government.

(মনে কর, অসহায় মহিলা এবং শিশুরা কিছু খারাপ প্রকৃতির লোকের মাধ্যমে পাচার হচ্ছে। অনেক লোক তাদের স্ত্রী এবং ছেলেমেয়ে হারাচ্ছে। তারা এ ব্যাপারে অতীব উদ্বিগ্ন। এখন সরকারের অবগতির জন্য নারী-শিশু পাচার রোধ করতে একটি পোস্টার তৈরি কর।)
Ans.
Protect women and children             Protect human rights
  • Be conscious of the smugglers
  • Make the GB of the bordering areas more active and agile
  • Make the police force more vigilant
  • Punish the smugglers in an exemplary way
  • Make new laws for the protection of women and children
Young Club, Valuka, Mymensingh

19. On the occasion of the World Literacy Day/National Literacy Day you have been asked to make a poster by the District Education Office of your district. Now make a poster highlighting the cause of illiteracy and its effect. Also point out the importance of literacy and steps to be taken for it.

(বিশ্ব সাক্ষরতা দিবস/জাতীয় সাক্ষরতা দিবস উপলক্ষে তোমার জেলার জেলা শিক্ষা অফিস কর্তৃক তোমাকে একটি পোস্টার তৈরি করতে বলা হয়েছে। এখন নিরক্ষরতার কারণ ও উহার প্রতিক্রিয়াকে ফুটিয়ে তুলে একটি পোস্টার তৈরি কর। সাক্ষরতার গুরুত্ব ও এর জন্য নেয়া পদক্ষেপসমূহকেও নির্দেশ কর।)
Ans.
Remove Illiteracy                 Spread Knowledge
Illiteracy is the main barrier to development
Behind it lies -
  • Poverty
  • Child labour
  • Lack of Educational Institutions
  • Adherence to Age-old Notions
  • Lack of Social Awareness
  • Dropping out before completing Primary Education
Effects of this fearful curse on society:
  • Poverty
  • Unemployment
  • Terrorism
  • Backwardness
  • Anti-social activities
Literacy opens the gateway to education, employment and development. And so the govt. has taken ambitious steps like-
  • Free education upto primary level;
  • Food for education;
  • Free education for girls upto secondary level;
  • Stipend for girls up to secondary level;
Let all the govt. and non-govt. officials, parents, guardians and educated persons of the country come forward to drive away illiteracy from society.
District Education Office, Gopalganj

20. Suppose, the drama entitled "As You Like It" by William Shakespeare is going to be staged in your locality. The drama will be staged by famous artists of the country. To inform the public of your locality of this is a needful concern. Now, make a poster about the drama creating the attention of the public.

(মনে কর, তোমার এলাকায় উইলিয়াম শেক্সপিয়ারের "As You Like It" নামক নাটকটি মঞ্চস্থ হতে যাচ্ছে। দেশের বরেণ্য শিল্পীদের মাধ্যমে নাটকটি মঞ্চস্থ হবে। বিষয়টি এলাকার লোকজনদেরকে জানানো প্রয়োজন। এখন জনগণের দৃষ্টি আকর্ষণ করে নাটকটি সম্পর্কে একটি পোস্টার তৈরি কর।)
Ans.
Enjoy Shakespeares' 'As You Like It' staged by famous artists
  • Be apprised of the weal and woe of life.
  • Know about strifes and conflicts.
  • Know about jokes and romanticism
  • Be conscious of various obstacles in lives.
  • Don't forget to come to Rajapur auditorium at 6:00 pm.

21. Suppose, in your country child labour is increasing day by day. Children are being exploited giving heavy labour. You need to raise public and government awareness against child labour. Now, make a poster to stop child labour by enacting forceful laws.

(মনে কর, দেশে শিশুশ্রম দিন দিন বৃদ্ধি পাচ্ছে। শিশুরা কঠোর পরিশ্রম করে শোষিত হচ্ছে। এখন কঠোর আইন বলবৎ করে শিশুশ্রম রোধ করতে একটি পোস্টার তৈরি কর।)
Ans.
Stop child labour                 Stop torture
  • Set the children free from inhumane labour.
  • Don't impose anything upon the children beyond their sustenance.
  • Make some effective laws for the betterment of the children.
  • Punish the men who engage themselves in heavy work.
  • Give the children proper chance to expose themselves.

22. The town where you live in has been polluted. You have been asked by the local sanitation authority to write a poster informing the importance of keeping the environment of the town pollution free. Now make a poster about the bad effects of environment pollution and indicate the remedial measures.

(তুমি যে শহরে বাস কর তা দূষিত হয়ে গেছে। তোমাকে শহরে দূষণমুক্ত পরিবেশ রাখার প্রয়োজনীয়তা সম্পর্কে জানিয়ে একটি পোস্টার রচনা করতে স্থানীয় স্বাস্থ্য কর্তৃপক্ষ কর্তৃক বলা হয়েছে। এখন পরিবেশ দূষণের খারাপ প্রতিক্রিয়াসমূহ সম্পর্কে এবং দূরীকরণের পদক্ষেপসমূহ নির্দেশ করে একটি পোস্টার তৈরি কর।)
Ans.
Stop pollution                 Save the environment
  • Pollution is very harmful for the environment
  • It causes fatal diseases for humans and animals
  • It is responsible for global warming
  • It increases death-rates of men and animals
So fight to save our environment
  • Stop-cutting trees and burning forests
  • Stop killing wild animals
  • Stop using insanitary latrines
  • Stop making poisonous smoke
  • Keep your surroundings clean
Healthful Environment-Healthy Life
Sanitation Authority, Sirajganj Pourasava

23. On the occasion of National Sports Day you have been asked to make a poster on the importance of sports. So draft a poster accordingly.

(জাতীয় ক্রীড়া দিবস উপলক্ষে খেলাধুলার গুরুত্বের উপর তোমাকে একটি পোস্টার করতে বলা হয়েছে। তাই সে অনুসারে একটি পোস্টার তৈরি কর।)
Ans.
Sport is health       Sport is discipline       Sport is power
Sport is not merely time killing       Sport is a vital necessity for us
Sport is essential in our life because it-
  • gives us enjoyment.
  • refreshes mind and builds good health.
  • refrains us from doing evil deeds.
  • creates a sense of discipline.
  • develops liberal spirit to accept defeat.
  • fosters good will and friendship.
  • promotes international brotherhood.
Sports has now become a lucrative business too.
Build your health and build a happy and prosperous nation through sports.
BKSP Savar

24. On the occasion of the World Tobacco-Free Day you have been asked to make a poster by the Health Dept. highlighting the bad effects of smoking and pointing to the measures to avoid the bad habit of smoking. So make the poster accordingly.

(বিশ্ব তামাক মুক্ত দিবস উপলক্ষে তোমাকে স্বাস্থ্য বিভাগ কর্তৃক ধূমপানের খারাপ প্রতিক্রিয়াগুলো ফুটিয়ে তুলে এবং ধূমপানের খারাপ অভ্যাসটি এড়িয়ে চলার পদক্ষেপসমূহ নির্দেশ করে একটি পোস্টার তৈরি করতে বলা হয়েছে। তাই সে অনুসারে একটি পোস্টার তৈরি কর।)
Ans.
Avoid smoking               Save life and environment
Be aware of the bad effects of smoking
Smoking is suicidal
Smoking is a major health hazard because-
  • One puff of cigarette smoking contains innumerable harmful particles.
  • It impedes the normal flow of blood and oxygen.
  • It may cause cancer, heart attack, blood pressure, chronic bronchitis and other diseases.
  • It makes similar harmful effects to a non-smoker who comes in touch with a smoker.
  • It makes great financial loss for the smoker and his family.
  • Your determination can make you stop smoking.
  • Launch massive campaign against smoking.
Circulated by The Dept. of Health.

25. Suppose, the tube-wells of your area are contaminated by arsenic. Some people are being affected by arsenicosis. Now, make a poster with a view to making the people conscious about the arsenic pollution.

(মনে কর, তোমার এলাকার নলকূপগুলো আর্সেনিক দ্বারা দূষিত। কিছু কিছু লোক আর্সেনিক দ্বারা আক্রান্ত। এখন আর্সেনিক দূষণ সম্পর্কে লোকদেরকে সচেতন করার জন্য একটি পোস্টার তৈরি কর।)
Ans.
Be aware of Arsenic pollution
  • Arsenic is a silent killer.
  • Do not drink the arsenic contaminated water.
  • Arsenic câuses fatal sore and cancer.
  • Arsenic is a fatal poison.
  • Go to doctor immediately if affected.
  • Eat balanced diet and keep yourself free from arsenic.

26. Fishes are called the silver product of Bangladesh. Fishes have a great prospect in Bangladesh. But small fishes are being killed by the fishermen for their survival. It is not fair and good. If fishes can live to grow matured, the country will be more benefited. That's why, you are asked to draft a poster on the Day of Fishes-2018 to make people conscious of the importance of fish industry.

(মাছকে বাংলাদেশের রুপালি সম্পদ বলা হয়। বাংলাদেশে মাছের অনেক কদর রয়েছে। কিন্তু ছোট ছোট মাছগুলো জেলেদের কর্তৃক নিধন হচ্ছে তাদের জীবন বাঁচাতে গিয়ে। এটি সঠিক নয় ও ভালো নয়। যদি মাছগুলো বড় হতে পারে, দেশ আরও অধিকতর লাভবান হবে। যে কারণে তোমাকে মৎস্য দিবস ২০১৮ উপলক্ষে মাছের গুরুত্ব সম্পর্কে জনগণকে সচেতন করতে একটি পোস্টার রচনা করতে বলা হয়েছে।)
Ans.
Cultivate fish!                Alleviate poverty!!
Fish is protein
Fish is property
Fish industry helps us –
  • Get protein as much as we need for our body.
  • Make a prosperous Bangladesh.
  • Get more employment. Be self-dependent.
  • Increase your income.
  • Get foreign exchange.
  • Be rich financially and socially as well as politically.
Immatured fish-killing-
  • Decrease fish production.
  • Hampers our economic growth.
  • Cripples our economy.
  • Proves us bottomless busket.
  • Makes us dependent on others.
Preserve fishery, enrich nation
Have protein, get promotion
Circulated by the Ministry of Fishery, Ramna, Dhaka

27. Some anti-terroristic programmes will be observed in your locality by a humanitarian organisation. Now, design a poster against terrorism.

(মানবাধিকার সংস্থার মাধ্যমে তোমার এলাকায় সন্ত্রাস বিরোধী কিছু কর্মসূচী পালন করা হবে। তাই, সন্ত্রাস বিরোধী একটি পোস্টার তৈরি কর।)
Ans.
Stop terrorism                Ensure peace
Terrorism is the curse to civilization
Uproot terrorism for social life
Terrorism can never be accepted because it:
  • Destroys life brutally.
  • Creates discontent among families, political parties and nations.
  • Impedes economic growth.
  • Leads a nation to war.
  • Provokes social instability.
  • Turn the civilized to uncivilized.
  • Be tolerant! Fight for peace and happiness in society.
Sabuj Bashundhara Humanitarian Organisation,
Segunbagicha, Dhaka

28. Recently we have experienced several fatal launch accidents in Bangladesh. A number of people including women and children died due to the accidents. Most of the accidents take place on account of the mismanagement and maladministration of the authorities. Being a personel of the BIWTA you have been asked to design a poster focusing what to do to prevent launch accidents.

(সাম্প্রতিক সময়ে বাংলাদেশে কয়েকটি মারাত্মক লঞ্চ দুর্ঘটনা সংঘটিত হয়েছে। দুর্ঘটনার কারণে নারী ও শিশুসহ অনেক লোক মৃত্যুবরণ করেছে। অধিকাংশ দুর্ঘটনা কর্তৃপক্ষের অব্যবস্থাপনা ও প্রশাসনিক অনিয়মের কারণে সংঘটিত হয়। বিআইডব্লিউটিএ-এর কর্মকর্তা হিসেবে লঞ্চ দুর্ঘটনা প্রতিরোধকল্পে একটি পোস্টার তৈরি করতে তোমাকে অনুরোধ করা হয়েছে।)
Ans.
Don't overload                Don't violet road safety
Life is more valuable than time
Launch accidents can be prevented
Your cautiousness is only desired
To prevent launch accidents :
  • Don't rush ever.
  • Don't overload the launch.
  • Provide more life-boat.
  • Always check out the vehicle before a voyage.
  • Don't travel in rough weather.
  • Never travel with more passengers.
Don't save time         Save your life
Circulated by BIWTA  

29. Acid throwing is increasing. Make a poster about the disadvantages and the measures against this crime and make people aware of it.

(এসিড নিক্ষেপ প্রতিনিয়ত বেড়েই চলছে। তাই জনগণকে সচেতন করার লক্ষে এসিড নিক্ষেপের ভয়াবহতা ও এর ক্ষতিকর দিক তুলে ধরে একটি পোস্টার তৈরি কর।
Ans.
No more acid throwing                No more killing Stop Diabolism
  • Acid throwing destroys the dreams of the girls.
  • It snatches away many lives. It is heinous.
  • Enforce law against the criminals.
  • Start a social campaign against this crime.
Published by - Amra Socheton Nagorik

30. Some people kill the guest birds that come in our country in winter. Make posters to make people conscious of stopping this cruel act.

(কিছু মানুষ শীতকালে আমাদের দেশে আসা অতিথি পাখিদের হত্যা করে। তাই এই হিংস কর্মটি বন্ধের জন্য জন-সচেতনতামূলক একটি পোস্টার তৈরি কর।)
Ans.
Save the guest bird                Protect nature
  • Don't kill our guests.
  • Be human to the birds.
  • Killing birds is a crime.
  • Birds protect our environment.
  • Be not cruel to the birds.
  • Punish the birds hunters.
  • Give safe shelter to the birds.
Published by - Socheton Nagorik Forum

31. Write a poster to create awareness against early marriage.

(বাল্যবিবাহের বিরুদ্ধে সচেতনতা তৈরির লক্ষে একটি পোস্টার তৈরি কর।)
Ans.
Stop early marriage                Ensure a secured life
  • Early marriage increases population.
  • Early marriage involves the risk of mother's death.
  • Early marriage tells upon health.
  • Refrain from early marriage.
  • Don't marry off your daughter before the age of 18.
Published by - Nagorik Songho  

32. Write a poster to create awareness against drug addiction.

(মাদকাসক্তির বিরুদ্ধে সচেতনতা তৈরির লক্ষে একটি পোস্টার তৈরি কর। )
Ans.
Drug is evil                Drug kills life
  • Drug addiction causes death.
  • Drug business is a punishable crime.
  • Drug is harmful for health.
  • Be humane to your children.
  • Teach your children religious lesson.
  • Don't keep bad company.
Published by - Madokbirodhi Songothon

33. Suppose in your country woman oppression is increasing day by day. You need a raise public consciousness against this. Now make a poster to stop woman oppression.

(মনে কর, তোমার দেশে নারী নির্যাতন প্রতিনিয়ত বেড়েই চলছে। এর বিরুদ্ধে জন সচেতনতা বৃদ্ধি হওয়া দরকার। এবার নারী নির্যাতন বন্ধের জন্য একটি পোস্টার তৈরি কর।)
Ans.
Stop women oppression                Build better generation
  • Rectify the laws about women.
  • Send your daughter to madrasah.
  • Make new laws for the betterment of the women.
  • Woman repression is a crime.
Published by - Nari Nirjaton Birodhi Songothon

Exercise

  1. Suppose, Ministry of Education is committed to stop copying in the examination hall all over the country by any means. Now, make a poster persuading all concerned to check copying in the examination hall.
  2. Suppose, city life has become extremely miserable due to an alarming increase of mosquitoes. Now, make a poster against this problem.
  3. Suppose, you want to sell various kinds of shoes at a reduced price. Make a poster for this sale.
  4. Suppose, water in your area is being polluted in many ways. Now, make a poster to make people conscious of water pollution.
  5. Suppose, air in your residential area is being polluted in multifarious ways. Now, make a poster to check air pollution.
  6. Suppose, a gathering of Islamic meeting is going to be arranged by your local club. Now, make a poster to make people motivated to the programme.
  7. Suppose, the drama entitled 'Hamlet' by William Shakespeare will be staged in your madrasah. Now, make a poster about the drama to draw the attention of the students.
  8. Suppose, Annual Milad Mahfil is going to be held in your madrasah. The Hon'ble Minister for Religious affairs will be the chief guest while the famous Moulana of ATN Bangla will deliver speech on Islam and the Prophet of Islam. Now, make a poster about the Milad Mahfil creating awareness in the general students.
  9. Suppose, population of our country is increasing at an alarming rate. Make a poster about the bad effects of population explosion in a poor country like Bangladesh.
  10. Suppose, poor and helpess rural children and women are being trafficked by unscrupulous agents. Now, make a poster to check the trafficking of children and women to draw the attention of the government.
Follow us WhatsApp Channel!
Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.