আমাদের সাইটের নতুন আপডেট পেতে এ্যাপ্স ইন্সটল করে রাখুন Install Now!

The Real Sense of Education - Fazil 2nd Year English Reading Comprehension

The Real Sense of Education, Fazil 2nd Year English Reading Comprehension
Join Telegram for New Books
The Real Sense of Education - Fazil 2nd Year English Reading Comprehension

Fazil 2nd Year English Reading Comprehension

Read the following passage carefully and answer the questions that follow. (নিচের অনুচ্ছেদটি সতর্কতার সাথে পড় এবং প্রশ্নগুলোর উত্তর দাও।)

The Real Sense of Education

Education is much more than mere literacy. The concept of education is much more significant. One who enriched his head, hand and heart in a harmonious way is educated in the true sense of the term. So here we get the concept of three H's after the acquisition of the three Rs, that-'Reading, Writing and Arithmatic'. When a literate person uplifts himself to self learning stage, he begins to acquire the enrichment of his head, hand and heart. One who becomes an automobile engineer should have the theoretical knowledge in his 'head'. He must know to work with an automobile with his skilled 'hand' and should have the moral values to be fair in his profession in his heart. If an electronic engineer has to go to a mechanic to repair his own TV set, it shows that he is not skilled and not educated in the true sense and even has no desire in his heart to learn the skill. If one who is a holder of highest degree of education of our country takes bribe to do someone a favour, we cannot call him educated because he is not rich in heart. So let us try to develop our three Hs for a peaceful and prosperous Bangladesh.

Vocabulary Analysis (শব্দ বিশ্লেষণ) :
Main Words Bangla Meanings Synonyms Antonyms
Literacy সাক্ষরতা, পড়ার ও লেখার ক্ষমতা learning, ability to read and write, proficiency illiteracy
Significant তাৎপর্যপূর্ণ appreciable, important, momentous, meaningful unimportant, meaningless
Enrich সমৃদ্ধ করা develop, improve, refine impoverish
Harmonious সামঞ্জস্যপূর্ণ, সুসামঞ্জস্য amicable, balanced, melodious discordant
Acquire অর্জন করা achieve, earn, attain forfeit, forgo, relinquish
Theoretical তাত্ত্বিক, অব্যবহারিক abstract, doctrinal, impractical applied, practical
Skilled দক্ষ, নিপুণ skilful, expert, trained inexperienced, unskilled

শিক্ষার প্রকৃত ধারণা

শিক্ষা সাক্ষরতার চেয়ে অনেক বেশি কিছু। শিক্ষার ধারণা অতীব গুরুত্বপূর্ণ। যে ব্যক্তি তার মাথা, হাত এবং হৃদয়কে সুসামঞ্জস্যভাবে সমৃদ্ধ করে তোলেন তিনি সত্যিকারের শিক্ষিত ব্যক্তি। এখানে আমরা তিনটি R-এর ধারণা (Reading, Writing and Arithmetic) অর্জন করার পর তিনটি H-এর ধারণা পাই। একজন সাক্ষর ব্যক্তি যখন নিজেকে আত্ম-শিক্ষার পর্যায়ে উন্নীত করতে পারেন, তখন সে তার মাথা, হাত এবং হৃদয়ের সমৃদ্ধি অর্জন করতে পারেন। একজন মোটরগাড়ির প্রকৌশলীর তত্ত্বীয় জ্ঞান থাকতে হবে। তাকে দক্ষ হাতের সাহায্যে মোটরগাড়ির কাজ করতে সক্ষম হতে হবে এবং তাকে (হৃদয়ে) নৈতিক গুণাবলির অধিকারী হতে হবে। যখন একজন বিদ্যুৎ প্রকৌশলী তার নিজের টেলিভিশনটি মেরামতের জন্য একজন মিস্ত্রির কাছে যাবে তখন বুঝতে হবে, সে সত্যিকার অর্থে দক্ষ ও শিক্ষিত নয় এবং এ বিষয়ে দক্ষতা অর্জনের আগ্রহও তার হৃদয়ে নেই। যদি সর্বোচ্চ ডিগ্রিধারী কোনো ব্যক্তি কাউকে একটু সুযোগ দেয়ার জন্য ঘুষ গ্রহণ করে তবে আমরা তাকে শিক্ষিত বলতে পারি না কারণ সে হৃদয়ে সমৃদ্ধ নন । আসুন একটি শান্তিপূর্ণ ও সমৃদ্ধ বাংলাদেশ গড়ে তোলার জন্য আমরা আমাদের এই তিনটি H-কে সমৃদ্ধ করি ।

(A) Answer the following questions (নিচের প্রশ্নগুলোর উত্তর দাও) :

  1. What is education? (শিক্ষা কী?)
    Ans:
    Education is much more than mere literacy. The concept of education is much more significant. (শিক্ষা সাক্ষরতার চেয়ে অনেক বেশি কিছু। শিক্ষার ধারণা অতীব গুরুত্বপূর্ণ।)
  2. Who is educated in the true sense of the term? (কে সত্যিকার অর্থেই শিক্ষিত?)
    Ans:
    The man who enriched his head, hand and heart in a harmonious way is educated in the true sense of the term. (যে ব্যক্তি একই সাথে সমভাবে তার মস্তিষ্ক, হাত এবং হৃদয়কে সমৃদ্ধ করে সেই সত্যিকার অর্থে শিক্ষিত।)
  3. What do you understand by the three H's concept? (তিনটি H-এর ধারণা বলতে কী বোঝ?
    Ans:
    By three H's concept we understand head, hand and heart. So we all should enrich our head, hand and heart. (তিন H-এর ধারণা বলতে আমরা বুঝি মস্তিষ্ক, হাত এবং হৃদয়কে। কাজেই আমাদের সকলেরই উচিত আমাদের মস্তিষ্ক, হাত এবং হৃদয়কে সমৃদ্ধ করা।)
  4. What do you mean by enrichment of the heart? (হৃদয়ের বা মনের সমৃদ্ধি বলতে কী বোঝ?
    Ans:
    By enrichment of the heart, we mean the proper development of moral values of character. (হৃদয়ের সমৃদ্ধি বলতে আমরা বুঝি চরিত্রের নৈতিকতার উন্নয়ন।)
  5. What do 3 R's stand for and indicate? (3R কীসের প্রতীক এবং এ দ্বারা কী বুঝানো হয়?)
    Ans:
    3 R's stand for reading, writing and arithmetic and they jointly indicate elementary education. (তিনটি Rs বলতে বুঝায় (Reading) পড়া, (Writing) লেখা এবং (Arithmetic) অংক করা এবং তারা একসাথে আমাদের শিক্ষার প্রাথমিক স্তরকে বুঝায়।)
  6. What according to the writer, is true education? (লেখকের মতে সত্যিকার শিক্ষা কী?)
    Ans:
    According to the writer, true education is harmonious enrichment of head, hand and heart. (লেখকের মতে মস্তিষ্ক, হাত এবং হৃদয়ের সুসামঞ্জস্যপূর্ণ সমৃদ্ধিই হলো সত্যিকার শিক্ষা।)
  7. When can't we call an educated man educated? (কখন আমরা একজন শিক্ষিত লোককে শিক্ষিত বলতে পারি না?)
    Ans:
    We can't call an educated man educated when he takes bribe to do someone a favour. (আমরা একজনকে সত্যিকার অর্থে শিক্ষিত বলব না যখন সে কারও কাছ থেকে কোনো কাজের বিনিময়ে ঘুষ নিয়ে থাকে।
  8. When can't we call an electronic Engineer skilled? (কখন আমরা একজন ইলেকট্রনিক প্রকৌশলীকে দক্ষ বলতে পারি না?
    Ans:
    When an electronic engineer goes to a mechanic to repair his own TV set, we cannot call him skilled and educated. (যখন একজন বৈদ্যুতিক প্রকৌশলী তাঁর নিজস্ব টিভি সেটকে ঠিক করাতে একজন মিস্ত্রির কাছে যায় তখন তাঁকে আমরা দক্ষ ও শিক্ষিত বলতে পারি না।)
  9. What is our motto about our motherland? (জন্মভূমি সম্বন্ধে আমাদের শিক্ষার উদ্দেশ্য/লক্ষ্য কী?)
    Ans:
    Our main motto is to develop our three H's that is head, hand and heart for a peaceful and prosperous motherland. (শান্তিপূর্ণ ও সমৃদ্ধ মাতৃভূমির জন্য আমাদের প্রধান লক্ষ্য তিনটি H যেমন- মাথা, হাত এবং হৃদয়কে সমৃদ্ধ করা। )

(B) Write down the meaning of the following words or phrases and give synonyms/antonyms of them (any five).

(নিচের শব্দগুলোর বা শব্দগুচ্ছগুলোর অর্থ লেখ এবং সেগুলোর সমার্থক/বিপরীত শব্দ প্রদান কর (যে কোনো ৫টি)।

educated, favour, prosperous, in a harmonious way, the three R's, true sense of the term, skilled hand, rich in heart.

Ans: Word meanings with synonyms and antonyms: Ans: Word meanings with synonyms and antonyms :
Main Words Bangla Meanings Synonyms Antonyms
Educated (adj.) শিক্ষিত leamed, civilised, cultured uneducated, uncultured
Favour (n.) অনুকুল approval, friendliness, partiality disapproval
Prosperous (adj.) সমৃদ্ধ, উন্নতশীল affluent, fortunate poor, unfortunate
In a harmonious way (phr.) সুসংহতভাবে nicely disorderly
The three R's (phr.) প্রাথমিক জ্ঞান primary knowledge, ABC
True sense of the term (phr.) সত্যিকার অর্ধে in real meaning
Skilled hand (phr.) দক্ষ হাত expert, good at unskilled
Rich in heart (phr.) হৃদয়ের ঔদার্য broad minded narrow minded

Or, Change the following words as directed and make sentences with them. (any five)

(নির্দেশনা অনুযায়ী নিচের শব্দগুলো পরিবর্তন কর এবং এগুলো দিয়ে বাক্য রচনা কর।) (যে কোনো ৫টি)

education (v.), enrichment (v.), repair (n.), profession (adj.), favour (adj.), significant (n.), true (adv.), prosperous (v.), literacy (adj.), concept (v.), mechanic (v.), holder (v.), develop, (n.).

Ans: Changing parts of speech as directed:
  1. Education → Educate (v.) : Educate your children.
  2. Enrichment → Enrich (v.) : Many foreign words have enriched our Bangla language.
  3. Repair → Repair (n.) : The madrasah building needs repair.
  4. Profession → Professional (adj.) : Sheikh Mohammad Aslam was a professional footballer.
  5. Favour → Favourable (adj.): The weather is not favourable.
  6. Significant → Significance (n.) : What is the significance of the plan?
  7. True → Truly (adv.) : Miss Ovi, truly you are a great leader.
  8. Prosperous → Prosper (v.) : I hope that you will prosper in life.
  9. Literacy → Literate (adj.) : A literate person develops his mind.
  10. Concept → Conceive (v.) : I could not conceive you.
  11. Mechanic → Mechanize (v.): This machine is mechanized by Nitol Motors.
  12. Holder → Hold (v.) : He holds a lot of power.
  13. Develop → Development (n.): The development of village is not satisfactory.

(C) Write a summary of the above passage. (উপরের অনুচ্ছেদটির সারাংশ লেখ।)

Ans: Summarising:
The concept of education is much more significant. It is something more than mere literacy. Education requires enrichment of head, hand and heart in a harmonious way. We cannot call a man educated if he is not rich in mind.
অনুবাদ : শিক্ষার ধারণা অতীব অর্থবহুল। এটা সাক্ষরতার চেয়ে অনেক বেশি। মস্তিষ্ক, হাত এবং হৃদরের সুসামঞ্জস্যপূর্ণ সমৃদ্ধিই হলো শিক্ষা। আমরা একজনকে শিক্ষিত বলব না যদি সে মনের দিক দিয়ে সমৃদ্ধিশালী না হয়।

Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.