আমাদের সাইটের নতুন আপডেট পেতে এ্যাপ্স ইন্সটল করে রাখুন Install Now!

Eve-teasing - Fazil 2nd Year English Reading Comprehension

Eve-teasing, Fazil 2nd Year English Reading Comprehension
Join our Telegram Channel!
Eve-teasing - Fazil 2nd Year English Reading Comprehension

Fazil 2nd Year English Reading Comprehension

Read the following passage carefully and answer the questions that follow. (নিচের অনুচ্ছেদটি সতর্কতার সাথে পড় এবং প্রশ্নগুলোর উত্তর দাও।)

Eve-teasing

The word, 'Eve' has originated from the very beginning period of this world. 'Eve' indicates to Hawa (Am), wife of Adam (Am), first human of the world according to Muslim beliefs. But at present, the whole women of the world are called 'Eve' and teasing means annoyance or harassment. So, eve-teasing means to harass young women extremely. Earlier, it would probably be not more than whistle or a song sung by goons to attract the girls' attention, hence termed as teasing. But nowadays the strange term 'eve-teasing' actually, amounts to sexual harassment i.e. when a person is harassed because of his/her sex. One statistics suggests, 32% of eve-teasers are students, 35% are antisocials while 33% are middle-aged men. 'Eve-teasing' or stalking nowadays, is an emerging social problem of the country. It is a bad sign of moral degradation of our youth. When young women or girls go to their outdoor destination, on the way, they become teased by local goons, the humming of suggestive song, passing down right uncouth comments, cheap gestures, claps, lingering look, sly whistle, giving unwelcome call or missed call are the main expression of eve-teasing. Because of eve-teasing, many girls are stopped to come to schools and colleges. Many of them have to get married early and some of them being extremely irritated resort to killing themselves. So, it is high time to control the eve-teaser's terrible race. And the govt. should initiate preventive measures and ensure exemplary punishment for the scoundrels.

Vocabulary Analysis (শব্দ বিশ্লেষণ) :

Main Words Bangla Meanings Synonyms Antonyms
Originated (adj) সৃষ্ট; উদ্ভাবিত; শুরু হওয়া rised; caused; proceeded; initiated ended; finished
Indicate (v.) নির্দেশ করা; সূচিত করা show; point out; denote; signify conceal; close
Teasing (n.) উত্যক্ত; বিরক্তি; ঠাট্টা annoying; irritating; provoking; bait caring; pacific
Harassment (n.) হয়রানি; উৎপীড়ন annoyance; torment; molesty pleasure; relief; peace
Statistics (n.) পরিসংখ্যানবিদ্যা; সংখ্যায় প্রদর্শিত তথ্যাবলি a collection of information shown in numbers uncountable
Emerging (adj) প্রকাশিত; আবির্ভূত; উদ্বৃত appearing; coming out; spring out disappearing: submerge
Degradation (n.) মর্যাদাহানি; পদভ্রষ্টতা, অধঃপাত deterioration; going to astray; demotion development; improvement
lingering (adj.) দীর্ঘকাল স্থায়ী; বিলম্বিত delaying: dally; dawdling; loitering hurrying; hasten

নারী উত্ত্যক্তকরণ

‘ইভ' শব্দটি এসেছে পৃথিবী সৃষ্টির সূচনালগ্ন থেকেই। মুসলিম বিশ্বাস মতে, 'ইভ' দ্বারা দুনিয়ার প্রথম মানব আদম (আ)-এর স্ত্রী হাওয়া (আ)-কে নির্দেশ করা হয়েছে। কিন্তু বর্তমানে পৃথিবীর সমগ্র স্ত্রীজাতিকে বলা হয় ‘ইভ' বা নারীজাতি। আর টিজিং মানে হলো বিরক্ত বা হয়রানি। সুতরাং ‘ইভটিজিং' হলো চরম আকারে যুবতী মহিলাদের বিরক্ত করা। আগেকার দিনে নারী উত্ত্যক্তকরণ বলতে বখাটেদের দ্বারা শিষ দেয়া অথবা গান গেয়ে মেয়েদের দৃষ্টি আকর্ষণ করা ছাড়া সম্ভবত আর কিছু ধরা হতো না। কিন্তু সাম্প্রতিক দিনগুলোতে অদ্ভুত আকারে নারী উত্ত্যক্তকরণ বাস্তবিকভাবে যৌন হয়রানির বিষয়কে বুঝায়। উদাহরণস্বরূপ বলা যায়- কোনো ব্যক্তির বা কোনো মেয়ের যৌন কারণে হয়রানি হওয়া। এক সমীক্ষায় দেখা যায়, নারী উত্ত্যক্তকারীদের শতকরা ৩২% হলো ছাত্র, ৩৫% হলো অসামাজিক লম্পট যেখানে ৩৩% হলো মধ্যবয়সী লোকজন । 'নারী উত্ত্যক্তকরণ' আজকাল আমাদের দেশে একটা প্রধান সামাজিক সমস্যা। এটা আমাদের যুব সমাজের নৈতিক অবক্ষয়ের একটা খারাপ দিক। যখন যুবতী মেয়েরা, মহিলারা তাদের বাড়ির বাইরে গন্তব্যের উদ্দেশ্যে বের হয়, চলার পথে স্থানীয় বখাটেদের দ্বারা উদ্দেশ্যমূলক গুণগুণ গান, পাশ কাটিয়ে চলার সময় কুরুচিপূর্ণ মন্তব্য, বিকৃত অঙ্গভঙ্গি, হাততালি, স্থিরদৃষ্টিতে অনেকক্ষণ তাকানো, গোপনে শিষ, অনাকাঙ্ক্ষিত মোবাইল কল অথবা মিসড কল ইত্যাদি ইভটিজিংয়ের প্রধান প্রকাশভঙ্গি। নারী উত্ত্যক্তের কারণে অনেক মেয়েদের স্কুল, কলেজে যাওয়া বন্ধ করে দেয়া হয়। তাদের অনেকের তাড়াতাড়ি বিয়ে দিয়ে দেওয়া হয় এবং কিছু মেয়ে অত্যধিক বিরক্ত/উত্ত্যক্ত হয়ে আত্মহননের পথ বেছে নেয় । সুতরাং, এখনই উপযুক্ত সময়, নারী উত্ত্যক্তকারীদের দৌরাত্মকে নিয়ন্ত্রণ করা এবং সরকারকে প্রতিরোধমূলক পদক্ষেপ গ্রহণ করতে হবে এবং এসব লম্পট/দুশ্চরিত্রদের দৃষ্টান্তমূলক শাস্তি নিশ্চিত করতে হবে।

(A) Answer the following questions (নিচের প্রশ্নগুলোর উত্তর দাও) :

  1. Who was the first Eve in the world? (পৃথিবীতে প্রথম নারী কে ছিলেন?)
    Ans:
    Hawa (Am) was the first Eve in the world. (হাওয়া (আ) দুনিয়ার প্রথম নারী ছিলেন।)
  2. What is meant by Eve-teasing? (ইভটিজিং দ্বারা কী বুঝানো হয়?)
    Ans:
    Eve-teasing means to annoy, or to harass the young girls or women extremely. (নারী উত্ত্যক্তকরণ বলতে বুঝায়, যুবতী মেয়েদের অথবা মহিলাদের অবৈধভাবে বিরক্ত অথবা হয়রানি করা।)
  3. What was the former term of Eve-teasing? (পূর্বের নারী উত্ত্যক্তকরণের ধারা কেমন ছিল?)
    Ans:
    Former term of Eve-teasing would be not more than whistle or a song sung by goons to attract the girls or women's attention. (আগেকার দিনে নারী উত্ত্যক্তকরণ বলতে বখাটেদের দ্বারা শিস দেয়া অথবা গান গেয়ে যুবতী মেয়েদের ও মহিলাদের দৃষ্টি আকর্ষণ করা ছাড়া আর কিছুই করা হতো না।)
  4. What is the present term of Eve-teasing? (নারী উত্ত্যক্তকরণের বর্তমান ধারা কেমন?
    Ans:
    The present term of Eve teasing has turned into sexual harassment. (বর্তমান নারী উত্ত্যক্তকরণ যৌন হয়রানিতে পরিণত হয়েছে।)
  5. What is the percentage of students among Eve-teasers? (নারী উত্ত্যক্তকারীদের মধ্যে শতকরা কত ভাগ ছাত্র?)
    Ans:
    There are 32% of students among Eve-teasers. (নারী উত্ত্যক্তকারীদের মধ্যে শতকরা ৩২ ভাগ হলো ছাত্র।)
  6. What should be given to the Eve-teasers? (নারী উত্ত্যক্তকারীদেরকে কী প্রদান করতে হবে?)
    Ans:
    An exemplary punishment should be given to the Eve-teasers. (নারী উত্ত্যক্তকারীদের দৃষ্টান্তমূলক শাস্তি প্রদান করতে হবে।)
  7. When does a woman become teased? (কখন একজন নারী উত্ত্যক্ত হয়?)
    Ans:
    When a young woman or girl go to their outdoor destination on the way, they become teased. (একজন মহিলা বা বালিকা বাইরে গন্তব্যে যায় তখন পথিমধ্যে তারা উত্ত্যক্ত হয়।)
  8. Why are some girls killing themselves? (কেন কিছু মেয়ে আত্মহত্যা করে?)
    Ans:
    Because of Eve-teasing some girls being extremely irritated resort to killing themselves. (ইভটিজিংয়ের কারণে কিছু মেয়ে চরমভাবে হতাশ হয়ে আত্মহত্যায় প্ররোচিত হয়।)

(B) Write down the meaning of the following words or phrases and give synonyms/antonyms of them. (any five)

(নিচের শব্দগুলোর বা শব্দগুচ্ছগুলোর অর্থ লেখ এবং সেগুলোর সমার্থক/বিপরীত শব্দ প্রদান কর।) (যে কোনো পাঁচটি)
extremely, whistle, goon, destination, ensure, gesture, irritated, initiated, at present, nowadays, according to.
Ans: Word meanings with synonyms and antonyms:
Main Words Bangla Meanings Synonyms Antonyms
Extremely (adv.) awfully; exceedingly; terribly; bitterly fairly; easily
Whistle (n.) শিস ধ্বনি; বাঁশি sound; melody; flute calmness; desolation
Goon (n.) বোকা বা আনাড়ী লোক ignorant; unwitty; bold-headed witty; wise; educated
Destination (n.) গন্তব্যস্থল; উদ্দিষ্ট end; goal; terminal; harbour beginning; initiation
Ensure (v.) নিশ্চিত করা; আশ্বস্ত করা assure; confirm; secure; seal dismiss; cancel
Gesture (n.) ইশারা; ইঙ্গিত; ভঙ্গি motion; signal; indication; refer
Irritated (adj.) উত্ত্যক্ত; বিরক্ত; রাগান্বিত aggravated; annoyed; disturbed; stimulated; provoked appeased; calm; reconciled
Initiated (adj.) প্রবর্তিত করা; চালু করা; সূত্রপাত করা began; inaugurated; introduced; started aborted; ceased; ended
At present (adv.) বর্তমানে nowadays at earlier time
Nowadays (adv.) আজকাল at present
According to (phr.) অনুসারে/অনুযায়ী in accordance with rootlessly

Or, Change the following words as directed and make sentences with them. (any five)

(নির্দেশনা অনুযায়ী নিচের শব্দগুলো পরিবর্তন কর এবং সেগুলো দিয়ে বাক্য রচনা কর।) (যে কোনো পাঁচটি)

harassment (v.), indicate (n.), teasing (v.), extremely (adj.), ensure (n.), irritated (v.), beginning (v.), social (n.)

Ans: Changing words as directed:
  1. Harassment → Harras (v.) : The gentle lady has been harassed by some culprits.
  2. Indicate → Indication (n.): They gave an evil indication when they saw a beautiful girl.
  3. Teasing → Tease (v.) : Scoundrels do not hesitate to tease even a lady of forty.
  4. Extremely → Extreme (adj.): The matter of Eve-teasing is a extreme deterioration of our civil society.
  5. Ensure → Surety (n.) : Government should give surety to punish the Eve-teasers with a strict hand.
  6. Irritated → Irritate (v.) : To irritate a female person is quite disgraceful for a male person.
  7. Beginning → Begin (v.) : He began his work at 8 am.
  8. Social → Society (n.) : In our society, Eve-teasing is increasing day by day.

(C) Write a summary of the above passage. (উপরের অনুচ্ছেদটির সারাংশ লেখ।)

Ans: Summarising:
Eve-teasing is to harass the young girls or women by goons on the way. Its former term was only to tease them orally. But nowadays it has turned to sexual harassment. It is an emerging social problem of our country and a bad sign of moral degradation of our youth. The government should be taken preventive measures and ensure exemplary punishment to the Eve-teasers.
অনুবাদ : নারী উত্ত্যক্তকরণ হলো বখাটেদের দ্বারা যুবতী মেয়েদের অথবা মহিলাদের হয়রানি করা। এটার পূর্ব ধারা ছিল কেবলমাত্র তাদের মৌখিকভাবে বিরক্ত করা। কিন্তু আজকাল এটা যৌন হয়রানির দিকে মোড় নিয়েছে। এটা আমাদের দেশে একটা প্রধান সামাজিক সমস্যা এবং আমাদের যুবকদের নৈতিক অবক্ষয়ের একটা খারাপ দিক। সরকারকে প্রতিরোধমূলক পদক্ষেপ নিতে হবে এবং নারী উত্ত্যক্তকারীদের দৃষ্টান্তমূলক শাস্তি নিশ্চিত করতে হবে ।

Follow us WhatsApp Channel!
Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.