আমাদের সাইটের নতুন আপডেট পেতে এ্যাপ্স ইন্সটল করে রাখুন Install Now!

Discoveries and Inventions - Fazil 2nd Year English Reading Comprehension

Discoveries and Inventions, Fazil 2nd Year English Reading Comprehension
Join Telegram for New Books
Discoveries and Inventions - Fazil 2nd Year English Reading Comprehension

Fazil 2nd Year English Reading Comprehension

Read the following passage carefully and answer the questions that follow. (নিচের অনুচ্ছেদটি সতর্কতার সাথে পড় এবং প্রশ্নগুলোর উত্তর দাও।)

Discoveries and Inventions

Man has an unquenchable thirst for knowledge. He is never satisfied with what he has known and seen. He wants to know and see more and more. This curiosity to know more coupled with his indomitable spirit of adventure, has inspired him to undertake and carry out difficult and dangerous risks which eventually resulted in epoch-making discoveries and inventions and led him in long and continuous journey from his helpless state of a caveman to his present position of power and progress. In the fields of science and technology, man has already achieved what was once inconceivable. Today he is on the threshold of the space age. The invention of rockets, spaceships and artificial satellites has made it possible for him to go far beyond the earth, his home planet and explore the space. He has already landed on the moon and is preparing for a journey to the Mars.

Vocabulary Analysis (শব্দ বিশ্লেষণ) :
Main Words Bangla Meanings Synonyms Antonyms
Risk (n.) ঝুঁকি, দায়, সম্ভাব্য ক্ষতি hazard, chance of loss or disasters, venture safety, security
Unquenchable (adj) অতৃপ্ত, অনির্বাপনীয় that cannot be quenched, insatiable quenchable, satiable
Curiosity (n.) কৌতূহল, ঔৎসুক্য inquisitiveness, eagerness to learn or know incuriosity
Indomitable (adj) অদম্য, দুর্দম unyielding, irrepressible feeble, yielding
Caveman (n.) গুহাবাসী, গুহা মানব man living in caves, cave-dweller home dweller
Inconceivable (adj.) অকল্পনীয়, অচিন্তনীয়, অভাবনীয় unimaginable, incomprehensible conceivable, maginable
By means of (phr.) সকল শক্তি সামর্থ্য ability inability
The actual life (phr.) বাস্তবিক জীবন real life life after death
To disppear (phr.) অদৃশ্য হওয়া out of vision appear; come to light

আবিষ্কার ও উদ্ভাবনসমূহ

মানুষের রয়েছে অতৃপ্ত জ্ঞান পিপাসা। সে যা জেনেছে বা দেখেছে তা নিয়ে কখনো সে তৃপ্তিবোধ করে না। সে চায় আরো অনেক কিছু জানতে, অনেক কিছু দেখতে। অধিক জানার এই কৌতূহলের সঙ্গে দুঃসাহসিক কর্মকাণ্ডের অদম্য স্পৃহা যুক্ত হয়ে তাকে অনুপ্রাণিত করেছে দুঃসাধ্য ও বিপজ্জনক কাজে আত্মনিয়োগ করতে এবং সেগুলো সম্পন্ন করতে। ফলে, সে যুগান্তকারী আবিষ্কার ও উদ্ভাবনকর্মে সাফল্য অর্জন করেছে যা তাকে গুহামানবের অসহায় অবস্থা থেকে দীর্ঘ ও নিরবচ্ছিন্ন যাত্রাপথে পরিচালিত করে বর্তমানের পরাক্রম ও প্রগতির অবস্থানে নিয়ে এসেছে। বিজ্ঞান ও প্রযুক্তির ক্ষেত্রে মানুষ অনেক অসাধ্যকেই সাধন করেছে, যা একদিন মানুষের কাছে ছিল অকল্পনীয়। মানুষ আজ মহাকাশ যুগে এসে :পৗঁছেছে। রকেট, মহাকাশযান ও কৃত্রিম উপগ্রহ উদ্ভাবন মানুষকে এই গ্রহ ছেড়ে মহাকাশে বিচরণের ক্ষেত্র তৈরি করে দিয়েছে। মানুষ ইতোমধ্যেই চাঁদে পৌঁছেছে আর মঙ্গল গ্রহে অবতারণের প্রস্তুতি নিচ্ছে।

(A) Answer the following questions (নিচের প্রশ্নগুলোর উত্তর দাও) :

  1. What has made science and technology? (বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি কী করেছে?)
    Ans
    : Science and technology have made inconceivable conceivable. (বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি অসম্ভবকে সম্ভব করেছে।)
  2. Why does man want to know more and more? (মানুষ কেন বেশি বেশি জানতে চায়?)
    Ans:
    Man wants to know more and more because he has an unquenchable thirst for knowledge and he is not also satisfied what he has known and seen. (মানুষ অধিকতর জানতে চায় কারণ তার রয়েছে অতৃপ্ত জ্ঞান পিপাসা এবং সে যা জেনেছে বা দেখেছে তা নিয়ে কখনো সে তৃপ্তিবোধ করে না।
  3. What are the results of man's difficult and dangerous risks? (মানুষের মারাত্মক ও বিপজ্জনক ঝুঁকিপূর্ণ কাজের ফলাফল কী?)
    Ans:
    The result of man's difficult and dangerous risks are epoch-making discoveries and inventions and tremendous development in the history of civilization. (মানুষের মারাত্মক ও বিপজ্জনক ঝুঁকিপূর্ণ কাজের ফলে সভ্যতার ইতিহাসে যুগান্তকারী আবিষ্কার ও উদ্ভাবন কর্মে সাফল্য অর্জন এবং বিস্ময়কর উন্নয়ন সম্ভব হয়েছে।)
  4. What has made possible for man to go far beyond the earth, his home planet and explore the space? (মানুষকে তার নিজগ্রহ পৃথিবীর বাইরে অনেক দূরে নিয়ে যাওয়া এবং মহাশূন্য আবিষ্কার করতে যাওয়া কীসে সম্ভব করেছিল?)
    Ans:
    It has become possible for man to go far beyond earth because he has developed science and has made a number of scientific inventions. Rockets, spaceships, artificial satellites are the best examples. They have contributed much to go beyond his home planet-the earth. (মানুষের পক্ষে পৃথিবীর বাইরে যাওয়া সম্ভব হয়েছে কারণ সে বিজ্ঞানের উন্নয়ন ঘটিয়েছে এবং বেশ কিছু বৈজ্ঞানিক আবিষ্কার ঘটিয়েছে। রকেট, মহাকাশযান, কৃত্রিম উপগ্রহ এর প্রকৃষ্ট উদাহরণ। এগুলো তাকে অনেক কিছু দান করেছে যা তাকে তার আবাস গ্রহ পৃথিবীর বাইরে যেতে সাহায্য করেছে।
  5. Why did man carry out difficult and dangerous tasks? (মানুষ কেন কঠিন ও বিপজ্জনক কাজ করেছিল?)
    Ans:
    Man carried out difficult and dangerous task because he had many things yet to know and see. By dint of his continuous efforts he has, by this time, achieved much. But there are many things left for him to know. And that is why he did so. (মানুষ কঠিন ও বিপজ্জনক কাজ করেছিল কারণ মানুষের অনেক কিছু দেখা ও জানার ছিল। তার সার্বক্ষণিক প্রচেষ্টার মাধ্যমে সে ইতোমধ্যে অনেক কিছু অর্জন করতে পেরেছে। কিন্তু আরও অজানা অনেক কিছু রয়ে গেছে। আর সে কারণেই সে এগুলো করেছিল।)
  6. What kind of thirst for knowledge does man have? (মানুষের কী ধরনের জ্ঞানপিপাসা আছে?)
    Ans:
    Man has an unquenchable thirst for knowledge. He is never satisfied with what he has known and seen. (মানুষের রয়েছে অতৃপ্ত জ্ঞান পিপাসা। সে যা জেনেছে বা দেখেছে তা নিয়ে সে কখনো তৃপ্তিবোধ করে না।
  7. In the course of the progress of civilization where does man stand today? (সভ্যতার অগ্রগতির পথে মানুষ আজ কোথায় এসে দাঁড়িয়েছে?)
    Ans:
    In the course of the progress of civilization, man has today come to stand on the threshold of the space age. (সভ্যতার অগ্রগতির ফলে মানুষ আজ মহাকাল যুগের দ্বারপ্রান্তে এসে পৌঁছেছে।)
  8. Why is a man never satisfied with what he has known? (মানুষ যা জেনেছে তা নিয়ে সে কখনো তৃপ্ত নয় কেন?)
    Ans
    : A man is never satisfied with what he has known because he has unquenchable thirst for knowledge. He wants to see and know more and more. (মানুষের অতৃপ্ত জ্ঞান পিপাসার কারণে সে যা জেনেছে বা দেখেছে তা নিয়ে সে সন্তুষ্ট থাকতে পারে না। সে আরও অনেক কিছু দেখতে ও জানতে চায়।)
  9. What inspired 'a man to carry out difficult and dangerous task? (ঝুঁকিপূর্ণ এবং বিপজ্জনক কাজ সম্পাদন করতে কিসে মানুষকে প্রেরণা যুগিয়েছে?)
    Ans:
    Man's curiosity to know and see more and more and his indomitable spirit of adventure have inspired him to undertake and carry out difficult and dangerous task. (মানুষের অনেক জানা ও দেখার আগ্রহ এবং তার দুঃসাহসিক কর্মকাণ্ডের প্রতি অদম্য স্পৃহাই তাকে কঠিন ও বিপজ্জনক কাজ করতে উৎসাহ যোগায়।)
  10. How has a caveman attained his present power and progress? (কিভাবে একজন গুহাবাসী তার বর্তমান ক্ষমতা ও উন্নতির পর্যায়ে এসেছে?)
    Ans:
    A caveman has attained his present power and progress because of his constant search for novelty. (নতুনের প্রতি সার্বক্ষণিক অনুসন্ধানের ফলে একজন গুহামানব আজ বর্তমানের এ অবস্থানে আসতে সক্ষম হয়েছে।)
  11. What has man achieved in the fields of science and technology? (বিজ্ঞান ও প্রযুক্তির ক্ষেত্রে মানুষ কী অর্জন করেছে?)
    Ans
    : In the fields of science and technology, man has already achieved what was once inconceivable. (বিজ্ঞান ও প্রযুক্তির ক্ষেত্রে মানুষ ইতোমধ্যেই যা অর্জন করেছে তা একদা ছিল অকল্পনীয়।)
  12. What has made inconceivable conceivable to man? (কী মানুষের কল্পনাকে বাস্তবে রূপ দিয়েছে?)
    Ans:
    Science and technology have made inconceivable conceivable to man. (freefo Re কল্পনাকে বাস্তব রূপ দিয়েছে।)
  13. What are the latest achievements of science and technology? (বিজ্ঞান ও প্রযুক্তির ক্ষেত্রে সর্বাধুনিক আবিষ্কার কী?)
    Ans:
    The latest achievement of science and technology are the inventions of rockets, spaceships and artificial satellites. (বিজ্ঞান ও প্রযুক্তির সর্বাধুনিক আবিষ্কার হলো রকেট, মহাকাশযান এবং কৃত্রিম উপগ্রহ।)

(B) Write down the meaning of the following words or phrases and give synonyms/antonyms of them (any five).

(নিচের শব্দগুলোর বা শব্দগুচ্ছগুলোর অর্থ লেখ এবং সেগুলোর সমার্থক/বিপরীত শব্দ প্রদান কর (যে কোনো ৫টি)।

knowledge, satisfied, difficult, dangerous, discoveries, continuous, progress, artificial, carry out, more and more, on the threshold of.

Main Words Bangla Meanings Synonyms Antonyms
Knowledge (n.) জ্ঞান apprehension, intelligence, tuition ignorance, unawareness
Satisfied (adj.) সন্তুষ্ট, তৃপ্ত pleased, gratified dissatisfied, displeased
Difficult (adj.) কঠিন, জটিল abstract, complicated, obscure easy, manageable, straight forward
Dangerous (adj.) বিপজ্জনক alarming, daring, insecure harmless, safe, secure
Discoveries (n.) আবিষ্কারসমূহ explorations, revelations concealments
Continuous (adj.) অবিচ্ছিন্ন, ধারাবাহিক uninterrupted, constant, continued discontinuous, intermittent
Progress (n.) প্রগতি, উন্নতি advance, improvement decline, deterioration
Artificial (adj.) কৃত্রিম, মনুষ্য নির্মিত unnatural, made by the art of man natural
Carry out (phr.) পালন করা accomplish leave out
More and more (phr.) আরো অধিকতর continually increasing decreasing
On the threshold of (phr.) প্রবেশকালে, প্রাক্কালেat the entrances on the exit of, on the eve of

Or, Change the following words as directed and make sentences with them. (any five)

(নির্দেশনা অনুযায়ী নিচের শব্দগুলো পরিবর্তন কর এবং এগুলো দিয়ে বাক্য রচনা কর।) (যে কোনো ৫টি)

thirst (adj.), satisfy (n.), curiosity (adj.), inspire (n.), dangerous (v.), continuous (adv.), achieve (n.), explore (n.), prepare (n.), see (n.), adventure (adj.), discovery (v.), earth (adj.), helpless (v.), planet (adv.).

Ans: Changing parts of speech as directed:
  1. Thirst → Thirsty (adj.) : She is thirsty for knowledge.
  2. Satisfy → Satisfaction (n.) : What is your satisfaction?
  3. Curiosity → Curious (adj.) : Mr. Rahman is curious to know that.
  4. Inspire → Inspiration (n.) : I get no inspiration now to work.
  5. Dangerous→ Endanger (v.) : Mr. X endangered the lives of the people.
  6. Continuous → Continuously (adv.) : It has been raining continuously for three hours.
  7. Achieve → Achievement (n.) : Independent Bangladesh is our great achievement.
  8. Exploration (n.) → Explore : Exploration of gold mines in Bangladesh is a great necessity.
  9. Prepare → Preparation (n.) : Lily's preparation is not well for Examination.
  10. See → Sight (n.) : I told him to get out of my sight.
  11. Adventure → Adventurous (adj.) : The task was very adventurous.
  12. Discovery → Discover (v.) : Columbus discovered America.
  13. Earth → Earthly (adj.) : Compared to eternity earthly life is as short as the summer's rain.
  14. Helpless → Help (v.) : Will you help me tomorrow?
  15. Planet → Planetary (adv.) : We can see rocket in its planetary movements.

(C) Write a summary of the above passage. (উপরের অনুচ্ছেদটির সারাংশ লেখ।)

Ans: Summarising:
A man is never satisfied with what he has known. His thirst for knowledge leads him to undertake and carry out difficult and dangerous task. It helps him to gain power and make wonderful progress in science and technology. As a result, man has attained his present position from his helpless state of a caveman.
অনুবাদ : মানুষ যা জেনেছে তা নিয়ে সে কখনও তৃপ্ত থাকে না। তার জ্ঞান পিপাসা তাকে কঠিন এবং বিপজ্জনক কাজের প্রতি পরিচালিত করেছে। এটা তাকে ক্ষমতা অর্জনে এবং বিজ্ঞান ও প্রযুক্তির ক্ষেত্রে বিস্ময়কর অগ্রগতিতে সহায়তা করছে। যার ফলে মানুষ তার গুহাবাসীর অসহায় অবস্থান থেকে বর্তমান অবস্থানে আসতে পেরেছে।

Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.