আমাদের সাইটের নতুন আপডেট পেতে এ্যাপ্স ইন্সটল করে রাখুন Install Now!

The Real Freedom - Fazil 2nd Year English Reading Comprehension

The Real Freedom, Fazil 2nd Year English Reading Comprehension
Join our Telegram Channel!
The Real Freedom - Fazil 2nd Year English Reading Comprehension

Fazil 2nd Year English Reading Comprehension

Read the following passage carefully and answer the questions that follow. (নিচের অনুচ্ছেদটি সতর্কতার সাথে পড় এবং প্রশ্নগুলোর উত্তর দাও।)

The Real Freedom

What are the demands that our freedom makes on us? Our first duty is to ourselves. I don't say this is any spirit of selfishness. If a free people do not maintain their own freedom, they disgrace the fair name of free men and women all over the world. But the maintenance of freedom requires constant vigilance. Liberty does not descend upon a people, a people must raise themselves to it. It is a fruit that must be earned before it can be enjoyed. That freedom means freedom only from foreign domination is an outworn idea. It is not merely the government that should be free, but people themselves should be free and no freedom has any real value for the common men or women unless it also means freedom from want, freedom from ignorance. This is the main task which confronts us if we are to take our rightful place in the modern world. We cannot hold the clock back and, therefore, it is we who must go forward at a double pace bending all our resources and all our energies to great purpose.

Vocabulary Analysis (শব্দ বিশ্লেষণ) :
Main Words Bangla Meanings Synonyms Antonyms
Disgrace (n.) মর্যাদাহানি Dispraise, fall, insult, ignominy honour, homage, dignity
Descend (v.) অবতরণ করা land, tail, alight ascend, rise
Outworn (adj.) জরাজীর্ণ, অচল outdated, obsolete, old, effete new
Confront (v.) মোকাবিলা করা encounter, meet, face
Bend (v.) বেঁকিয়ে দেওয়া flex, crook, curve straighten

প্রকৃত স্বাধীনতা

আমাদের নিকট স্বাধীনতার দাবিসমূহ কী কী? আমাদের প্রথম কর্তব্য হলো আমাদের নিজেদের প্রতি। কোনো প্রকার স্বার্থপরের মতো আমি এ কথা বলছি না। স্বাধীন জনগণ যদি নিজেদের স্বাধীনতা রক্ষা করে না চলে তবে তারা গোটা বিশ্বের মুক্ত নর-নারীর সুন্দর নামের অবমাননা করে থাকে। কিন্তু স্বাধীনতা রক্ষার জন্য দরকার সদা সতর্ক দৃষ্টি। জনগণের উপর স্বাধীনতা আপনা আপনি নেমে আসে না, জনগণকে তার জন্য জাগ্রত হতে হয়। এটা একটা ফল যা ভোগ করার আগে অর্জন করতে হয়। স্বাধীনতা বলতে বৈদেশিক আক্রমণ হতে মুক্তিকে বুঝায়- এটা একটা সেকেলে ধারণা। কেবল সরকারই স্বাধীন হবে না; জনগণও স্বাধীন হবে। সাধারণ জনগণের কাছে স্বাধীনতার কোনো মূল্য থাকবে না; যদি তারা অভাব অনটন ও অজ্ঞতা থেকে মুক্ত না হয়। আধুনিক বিশ্বে যদি আমরা যথাযোগ্য স্থান লাভ করতে চাই তাহলে এটিই হবে আমাদের প্রধান কাজ। আমরা ঘড়ির কাঁটাকে পেছনে ঘুরাতে পারি না। সুতরাং আমাদেরকে আমাদের শক্তি সামর্থ্য দিয়ে দ্বিগুণ গতিতে এগিয়ে যেতে হবে।

(A) Answer the following questions (নিচের প্রশ্নগুলোর উত্তর দাও) :

  1. What happens when a free people do not maintain their own freedom? (যখন স্বাধীন লোকেরা তাদের স্বাধীনতাকে রক্ষণাবেক্ষণ করতে পারে না তখন কী ঘটে?)
    Ans: If a free people don't maintain their freedom, they disgrace the fair name of the free men and women all over the world. (যদি স্বাধীন লোক তাদের স্বাধীনতাকে রক্ষা করতে না পারে তাহলে তারা সমগ্র পৃথিবীতে স্বাধীন নারী- পুরুষের সুন্দর নামটিকে অপমান করে।)
  2. How can we maintain our freedom? (আমরা কিভাবে আমাদের স্বাধীনতার রক্ষণাবেক্ষণ করতে পারি?)
    Ans: We can maintain our freedom by constant sleeplessness and defend it if occasion demands. (আমাদের সদা সতর্ক দৃষ্টির মাধ্যমে স্বাধীনতাকে রক্ষণাবেক্ষণ করতে পারি এবং যদি প্রয়োজন হয় তবে এর নিরাপত্তা বিধান করতে পারি।)
  3. When does freedom have its real value? (কখন স্বাধীনতার প্রকৃত মূল্য থাকে?)
    Ans: When the common people get freedom from want, disease and ignorance, freedom has its real value. (স্বাধীনতার প্রকৃত মূল্য তখনই পাওয়া যায় যখন সাধারণ লোক অভাব, রোগ এবং অজ্ঞতা থেকে মুক্ত হয়।)
  4. What must we do to be free in the real sense of the term? (প্রকৃত অর্থে স্বাধীন হওয়ার জন্য আমাদের অবশ্য কী করণীয়? )
    Ans: Common men and women will be free when they are free from want, disease and ignorance. So we must try our best to offer people and this is our real freedom. (সাধারণ মানুষ তখনই স্বাধীন হবে যখন তারা অভাব, রোগ এবং অজ্ঞতা থেকে মুক্ত হবে। কাজেই এর জন্য আমাদের চেষ্টা করতে হবে এবং এটাই হবে সত্যিকার স্বাধীনতা।)
  5. What is our first duty? (আমাদের প্রথম কর্তব্য কী?)
    Ans: Our first duty is to ourselves. (আমাদের প্রথম কর্তব্য আমাদের প্রতি।)
  6. What does the maintenance of freedom require? (স্বাধীনতা রক্ষার জন্য কী দরকার?)
    Ans: The maintenance of freedom requires constant vigilance. (স্বাধীনতা রক্ষার জন্য দরকার সদা সতর্ক দৃষ্টি।)
  7. When does a man disgrace the fair name of free men and women? (একজন মানুষ কখন মুক্ত সুন্দর নর-নারীর নামের অবমাননা করে?)
    Ans: A man disgraces the fair name of free men and women when he does not maintain his own freedom. (মানুষ যখন তার নিজের স্বাধীনতাকে রক্ষা করে না তখন সে মুক্ত নর-নারীর পবিত্র নামটির অবমাননা করে।)
  8. What is an out-worn idea about freedom? (স্বাধীনতা সম্পর্কে সেকেলে ধারণাটা কী?)
    Ans: Freedom means freedom from foreign domination is an out-worn idea. (স্বাধীনতা বলতে বিদেশের প্রভাব মুক্ত হওয়া এটা এখন একটি সেকেলে ধারণা।)
  9. What does freedom actually mean? (স্বাধীনতার আসল অর্থ কী?)
    Ans: Freedom means freedom of the government and the people. It also means free from want and ignorance. (স্বাধীনতা বলতে জনগণ এবং সরকারের স্বাধীনতাকে বুঝায়। এটি অভাব এবং অজ্ঞতা হতে মুক্ত করাকেও বুঝায়।)

(B) Write down the meaning of the following words or phrases and give synonyms/antonyms of them (any five).

(নিচের শব্দগুলোর বা শব্দগুচ্ছগুলোর অর্থ লেখ এবং সেগুলোর সমার্থক/বিপরীত শব্দ প্রদান কর (যে কোনো ৫টি)।

freedom, selfishness, maintenance, disgrace, constant, liberty, descend, value, confront, ignorance, rightful, forward, the fair name of, to descend upon, in spite of, all over the world, out-worn idea, rightful place, go forward.

Main Words Bangla Meanings Synonyms Antonyms
Freedom (n.) স্বাধীনতা, মুক্তি liberty, independence, autonomy captivity, confinement, restriction
Selfishness (n.) স্বার্থপরতা meanness unselfishness
Maintenance (n.) রক্ষণাবেক্ষণ care, defence, conservation neglect
Disgrace (v.) অপমানিত করা; লজ্জার কারণ হওয়া defame, discredit honour, respect
Constant (adj.) অবিরত continual occasionai, irregular
Liberty (n.) স্বাধীনতা, মুক্তি freedom restriction, slavery
Descend (v.) অবতরণ করা, নামা drop, fall ascend, rise
Value (n.) মূল্য cost, desirability disregard, neglect
Confront (v.) সম্মুখীন হওয়া, মুখোমুখি আনা face, address evade
Ignorance (n.) অজ্ঞতা, মূর্খতা blindness, unawareness wisdom, knowledge
Rightful (adj.) ন্যায্য, ন্যায়সঙ্গত, সমুচিত according to justice; lawful, proper incorrect, unlawful
Forward (adv.) অগ্রে, সম্মুখভাগে onward, advance backward, retrograde
The fair name of (phr.) সুনাম good will the notorious name of
To descend upon (phr.) নিপতিত হওয়া to attack of to leave
In spite of (phr.) সত্ত্বেও despite without any reason
All over the world (phr.) সমগ্র বিশ্বব্যাপী over the whole place of the world no where
Out-worn idea (phr.) সেকেলে ধারণা back-dated idea modern idea
Rightful place (phr.) যথাযোগ্য স্থান suitable place unfitting place
Go forward (phr.) সম্মুখে গমন go ahead

Or, Change the following words as directed and make sentences with them. (any five)

(নির্দেশনা অনুযায়ী নিচের শব্দগুলো পরিবর্তন কর এবং এগুলো দিয়ে বাক্য রচনা কর।) (যে কোনো ৫টি)

duty (adj.), disgrace (adv.), require (n.), vigilance (adj.), constant (adv.), domination (v.), modern (v.), enjoy (n.), freedom (adj.), maintenance (v.), selfishness (adj.), real (adv.), ignorance (adj.)

Ans: Changing parts of speech as directed:
  1. Duty → Dutiful (adj.) : Mr Matin is a dutiful teacher.
  2. Disgrace → Disgracefully (adv.) : Moon treated him disgracefully.
  3. Require → Requirement (n.): It is my requirement.
  4. Vigilance → Vigilant (adj.) : It is very vigilant to do.
  5. Constant → Constantly (adv.) : Sony has done the work constantly.
  6. Domination → Dominate (v.) : Don't dominate me.
  7. Modern → Modernize. (v.) : Ought we to modernize our spelling.
  8. Enjoy → Enjoyment (n.) : It is a matter of enjoyment.
  9. Maintenance → Maintain (v.) : He could maintain his family properly.
  10. Freedom → Free (adj.) : We are free from AIDS.
  11. Selfishness → Selfish (adj.) : He is very selfish.
  12. Real → Really (adv.) : Really you are great.
  13. Ignorance → Ignorant (adj.) : I am quite ignorant about it.

(C) Write a summary of the above passage. (উপরের অনুচ্ছেদটির সারাংশ লেখ।)

Ans: Summarising:
Freedom is our birth right. It does not descend upon a people. It should be earned. To protect freedom is more difficult than to achieve it. Freedom does not mean the freedom of the government and the people only, it also means freedom of the common people from want, ignorance and diseases.
অনুবাদ : স্বাধীনতা আমাদের জন্মগত অধিকার। ইহা কোনো মানুষের কাছে আপনা-আপনি আসে না। ইহা অর্জন করতে হয়। স্বাধীনতা অর্জনের চেয়ে ইহা রক্ষা করা অধিকতর কঠিন। স্বাধীনতা বলতে কেবল সরকার এবং জনগণের স্বাধীনতাকে বুঝায় না, ইহা বলতে বুঝায় অভাব, অজ্ঞতা এবং রোগ থেকেও সাধারণ মানুষের মুক্তি।

Follow us WhatsApp Channel!
Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.