আমাদের সাইটের নতুন আপডেট পেতে এ্যাপ্স ইন্সটল করে রাখুন Install Now!

Advertisement - Fazil 2nd Year English Reading Comprehension

Advertisement, Fazil 2nd Year English Reading Comprehension
Join our Telegram Channel!
Advertisement - Fazil 2nd Year English Reading Comprehension

Fazil 2nd Year English Reading Comprehension

Read the following passage carefully and answer the questions that follow. (নিচের অনুচ্ছেদটি সতর্কতার সাথে পড় এবং প্রশ্নগুলোর উত্তর দাও।)

Advertisement

Advertising has become a very specialised activity in modern times. In the business world of today, supply is usually greater than demand. There is great competition between different manufacturers of the same kind of product to persuade customers to buy their own particular brand. They always have to remind the consumers of the name and the qualities of their product. They do this by advertising their products. The manufacturer advertises in the newspapers and on posters. He sometimes pays for songs about his product in commercial radio programmes. He employs attractive sales-girls to distribute samples of it. He organizes competition with prizes for the winners. He often advertises on the screens of local cinemas. Most important of all, in countries that have television, he has advertisements put into programmes that will accept them. Manufacturers often spend large sums of money on advertisements. We buy a particular product because we think that it is the best. We usually think so because of advertisements that say so. Some people never pause to ask themselves if the advertisements are telling the truth.

Vocabulary Analysis (শব্দ বিশ্লেষণ) :
Main Words Bangla Meanings Synonyms Antonyms
Advertisement (n.) বিজ্ঞাপন, প্রচার, ঘোষণা publicity, announcement conceal
Manufacturer (n.) উৎপাদনকারী [ব্যক্তি, শিল্প সংস্থা ইত্যাদি] producer, fabricator, maker destroyer, devastator
Consumer (n.) ভোক্তা, ব্যবহারকারী, উপভোগকারী devourer, exhauster, squanderer, waster preserver, saver
Employ (v.) নিয়োগ করা, ব্যবহার করা engage, use, hire, busy, give dismiss, discard
Sample (n.) নমুনা, আদর্শ, উদাহরণ, দৃষ্টান্ত specimen, pattern, model, example, instance
Screen (n.) পর্দা, আবরণ, ঢাকনা curtain cover, upright, framework that affords shelter expose, show
Pause (v.) দ্বিধাবোধ করা, বিশ্রাম করা hesitate, stop, rest, halt, cease, desist persist, advance, start, proceed
Remind of (v.ph.) স্মরণ করিয়ে দেওয়া cause to remember cause to forget of
Put into (v. ph.) ঢুকিয়ে দেওয়া insert into exclude out
Because of (prep. ph) কারণে on account of in cosequence of

বিজ্ঞাপন

আধুনিক যুগে বিজ্ঞাপন একটি বিশেষ কর্ম হিসেবে আত্মপ্রকাশ করছে। আজকের ব্যবসায়-বাণিজ্যের জগতে চাহিদা অপেক্ষা যোগান বেশি। একই দ্রব্য প্রস্তুতকারীদের মধ্যে তাদের স্ব স্ব দ্রব্য ক্রেতাদেরকে কেনার জন্য আকৃষ্ট করার প্রতিযোগিতা চলছে। তারা সর্বদা উৎপাদিত পণ্যের নাম ও গুণাগুণ ক্রেতাদের মধ্যে প্রচার করে। বিজ্ঞাপনের মাধ্যমে তারা এটা করে থাকে। প্রস্তুতকারকগণ পোস্টার কিংবা খবরের কাগজে তাদের পণ্যের বিজ্ঞাপন দিয়ে থাকে। রেডিওর বাণিজ্যিক কার্যক্রমে উৎপাদিত দ্রব্যের প্রচার সম্পর্কিত গানের জন্য উৎপাদনকারী অর্থ প্রদান করে। সে পণ্যসামগ্রীর নমুনা বণ্টনের জন্য আকর্ষণীয় এবং সুন্দরী বিক্রয়-বালিকা নিয়োগ করে থাকে। বিজয়ীদের মধ্যে পুরস্কার বিতরণের ঘোষণা দিয়ে সেই প্রতিযোগিতার আয়োজন করে। স্থানীয় সিনেমার পর্দায়ও সে বিজ্ঞাপন দিয়ে থাকে। সবচেয়ে গুরুত্বপূর্ণ বিষয় হচ্ছে যেসব দেশে টেলিভিশন আছে সেসব দেশের টেলিভিশন অনুষ্ঠানে বিজ্ঞাপন দিয়ে থাকে, যাতে তারা সেগুলোকে গ্রহণ করে। এভাবে প্রস্তুতকারীগণ প্রায়ই বিজ্ঞাপনের জন্য অর্থ ব্যয় করে থাকে। আমরা কোনো একটি বিশেষ দ্রব্য ক্রয় করে থাকি এই ভেবে যে, এটি সবচেয়ে ভালো। আমরা এ রকম মনে করি একটি কারণে আর তা হলো বিজ্ঞাপন। কিছু লোক কখনো ভাবে না যে, বিজ্ঞাপন সত্য কথা বলছে কিনা।

(A) Answer the following questions (নিচের প্রশ্নগুলোর উত্তর দাও) :

  1. Why do manufacturers spend so much money on advertisements? (পণ্য প্রস্তুতকারীগণ বিজ্ঞাপনের জন্য এত বেশি টাকা ব্যয় করে কেন?)
    Ans:
    Manufacturers spend so much money on advertisement to attract the attention of the customers and persuade them to buy their particular products. (পণ্য উৎপাদকগণ বিজ্ঞাপনে অনেক অর্থ খরচ করেন ক্রেতাদের মনোযোগ আকর্ষণ করার জন্য এবং তাদের পণ্য ক্রয়ে রাজি করানোর জন্য।)
  2. What do sales girls do? (মহিলা বিপণন কর্মীরা কী কাজ করে?)
    Ans:
    The attractive sales girls distribute samples of different products with sweet smiling. (আকর্ষণীয় বিক্রয়-বালিকারা তাদের মিষ্টি হাসির মাধ্যমে নমুনা দ্রব্য বিতরণ করে।)
  3. Where do we find advertisement? (আমরা কোথায় কোথায় বিজ্ঞাপন দেখতে পাই?)
    Ans:
    We find advertisements in newspapers, television, commercial radio programmes and songs. We also find advertisement on posters and the screens of local cinemas. (আমরা পত্রিকা, টেলিভিশন, রেডিওর বাণিজ্যিক প্রোগ্রাম এবং গানের মাধ্যমে বিজ্ঞাপন পেয়ে থাকি। এছাড়া আমরা পোস্টারে কিংবা স্থানীয় সিনেমার পর্দায় বিজ্ঞাপন পেয়ে থাকি।)
  4. Why do the people sometimes become loser? (মাঝে মাঝে সাধারণ মানুষ ক্ষতিগ্রস্ত হয় কেন?)
    Ans:
    The people often believe what is said in the advertisement and buy product without thinking about its quality. As a result, they sometimes become loser. (মানুষ পণ্যের গুণাগুণের কথা বিবেচনা না করে বিজ্ঞাপনের কথা বিশ্বাস করে মাঝে মাঝে পণ্য ক্রয় করে। এর ফলে মাঝে মাঝে তারা ক্ষতিগ্রস্ত হয়।)
  5. Why is there a great competition between the manufacturers? (প্রস্তুতকারীদের মধ্যে বিরাট প্রতিযোগিতা বিদ্যমান কেন?)
    Ans:
    There is a great competition between the manufacturers because supply is usually greater than demand. So the manufacturers always try to persuade customers to buy their own particular brand. (চাহিদার তুলনায় সরবরাহ বেশি হওয়ায় প্রস্তুতকারকদের মধ্যে প্রতিযোগিতা রয়েছে। কাজেই প্রস্তুতকারকগণ সর্বদাই ক্রেতাদের তাদের ব্রান্ডের পণ্য ক্রয় করার জন্য রাজি করতে চেষ্টা করে।)
  6. How do the manufacturers remind their consumers of the name and qualities of their product? (প্রস্তুতকারীরা কিভাবে তাদের পণ্যের নাম ও গুণাবলি ক্রেতাদেরকে স্মরণ করিয়ে দেয়?)
    Ans:
    The manufacturers remind their consumers of the name and the qualities of their products by advertising. (পণ্য প্রস্তুতকারকগণ সর্বদা তাদের পণ্য এবং এর গুণাগুণ বিজ্ঞাপনের মাধ্যমে স্মরণ করিয়ে দেয়।)
  7. What do the advertisements do? (বিজ্ঞাপন কী কাজ করে?)
    Ans:
    Advertisements always remind the consumers of the name and the qualities of the products. (বিজ্ঞাপন সর্বদা ভোক্তাদেরকে পণ্যের নাম ও এর গুণাগুণ স্মরণ করিয়ে দেয়।)
  8. How many kinds of advertisements mentioned in the passage? (এ অনুচ্ছেদে কয় ধরনের বিজ্ঞাপনের কথা বলা হয়েছে?)
    Ans:
    There are a number of advertisements mentioned in the passage. They are in the newspapers, on posters, in commercial radio programmes, employing attractive sales girls, organising competition with prizes and in television. (অনুচ্ছেদে অনেক বিজ্ঞাপনের নাম উল্লেখ করা আছে। এগুলো হলো পত্রিকা, পোস্টার, রেডিওর বাণিজ্যিক অনুষ্ঠান, সুন্দরী বিক্রয়-বালিকা, প্রতিযোগিতামূলক অনুষ্ঠানের মাধ্যমে পুরস্কার প্রদান এবং টেলিভিশন।)
  9. Why do we buy a particular product ? (আমরা কোনো একটি বিশেষ দ্রব্য কিনি কেন?)
    Ans:
    We buy a particular product because we think that it is the best. (আমরা একটি বিশেষ দ্রব্য ক্রয় করি কারণ আমরা মনে করি এই দ্রব্যটিই ভালো।)
  10. What is the position of advertisement in modern times? (আধুনিক যুগে বিজ্ঞাপনের অবস্থান কী?)
    Ans:
    In modern times, advertisement has become a specialised activity. (আধুনিক যুগে, বিজ্ঞাপন একটি বিশেষ কাজে পরিণত হয়েছে।)
  11. What does the producers do to distribute samples? (নমুনা বণ্টনের জন্য উৎপাদনকারীগণ কী করেন?)
    Ans:
    To distribute samples, the producers employ attractive sales girl. (নমুনা বণ্টনের জন্য উৎপাদনকারীগণ আকর্ষণীয় বিক্রয় বালিকা নিয়োগ করেন।)
  12. Where do the manufacturers advertise to remind the consumers of the name and quality of their product? (উৎপাদনকারীগণ তাদের পণ্যের নাম ও গুণাগুণ ক্রেতাদেরকে জানাতে কোথায় বিজ্ঞাপন দেয়?)
    Ans:
    The manufacturers advertise their respective products in the radio, newspapers, on posters and through television to remind the consumers of the name and quality of their products. (উৎপাদনকারীরা তাদের নিজ নিজ পণ্যের বিজ্ঞাপন রেডিও, সংবাদপত্র, পোস্টার এবং টেলিভিশনের মাধ্যমে দের ভোক্তাদেরকে তাদের পণ্যের নাম ও গুণাগুণ সম্পর্কে মনে করিয়ে দিতে।)
  13. Why do we usually think a particular product to be the best one? (একটি সচরাচর বিশেষ পণ্যকে কেন আমরা সবচেয়ে ভালো মনে করি?)
    Ans:
    Usually we think a particular product to be the best one because of the advertisements that say so. (সচরাচর আমরা একটি পণ্যকে সর্বোত্তম মনে করি কারণ বিজ্ঞাপন অন্তত তাই বলে।)

(B) Write down the meaning of the following words or phrases and give synonyms/antonyms of them (any five).

(নিচের শব্দগুলোর বা শব্দগুচ্ছগুলোর অর্থ লেখ এবং সেগুলোর সমার্থক/বিপরীত শব্দ প্রদান কর (যে কোনো ৫টি)।

different, customer, persuade, attractive, distribute, organise, particular, spend, winner, usually, in modern time, pay for, because of, the same kind, most important, world of today.

Main Words Bangla Meanings Synonyms Antonyms
Different (adj.) বিভিন্ন dissimilar, miscellaneous, various same, similar, uniform
Customer (n.) খরিদ্দার purchaser, buyer seller
Persuade (v.) যুক্তি সহকারে সম্মত করানো, প্ররোচিত করা convince, advise, induce, convert discourage, dissuade
Attractive (adj.) আকর্ষণীয় appealing, glamorous, lovely unattractive, repellent
Distribute (v.) বিলি করা, বণ্টন করা, বিতরণ করা allocate, divide, supply, deliver collect, gather
Organise (v.) আয়োজন করা arrange, co-ordinate disorganise
Particular (adj.) বিশেষ special, exception, unusual general, usual
Spend (v.) খরচ করা consume, disburse hoard, save
Winner (n.) বিজয়ী conqueror, victor loser
Usually (adv.) সাধারণত, সচরাচর normally, generally, typically exceptionally
In modern time (phr.) আধুনিক যুগে at present age in the stone age
Pay for (phr.) পরিশোধ করা make amends to, to suffer for owe
Because of (phr.) কারণবশত due to, in liue of no reason
The same kind (phr.) একই ধরনের the same thing or person different
Most important (phr.) খুব গুরুত্বপূর্ণ most essential most valueless
World of today (phr.) আজকের বিশ্ব at present world past world

Or, Change the following words as directed and make sentences with them. (any five)

(নির্দেশনা অনুযায়ী নিচের শব্দগুলো পরিবর্তন কর এবং এগুলো দিয়ে বাক্য রচনা কর।) (যে কোনো ৫টি)

activity (adv.), specialized (n.), modern, (v.), competition (v.), persuade (n.), particular (adv.), advertisement (v.), product (v.), important (n.), truth (adj.), large (v.).

Ans: Changing parts of speech as directed:
  1. Activity → Actively (adv.) : Rasel actively participates in politics.
  2. Specialized → Specialization (n.) : Candidates must have specialization in English.
  3. Modern → Modernize (v.) : This office will be modernized soon.
  4. Competition → Compete (v.) : Sachin Tendulker must compete in this tournament.
  5. Persuade → Persuasion (n.) : After a lot of persuasion, he agreed to come.
  6. Particular → Particularly (adv.) : I want to see particularly that film.
  7. Advertisement → Advertise (v.) : They have advertised for their goods.
  8. Product → Produce (v.) : The film ‘Rani Kuthir Baaki Itihash’ is produced by Samya Zaman.
  9. Important → Importance (n.) : He has lost all his importance in the organization.
  10. Truth → True (adj.) : The statements are not true.
  11. Large → Enlarge (v.) : They have enlarged the picture.

(C) Write a summary of the above passage. (উপরের অনুচ্ছেদটির সারাংশ লেখ।)

Ans: Summarising:
Nowadays advertisement is playing a very important role in the field of trade and commerce. The manufacturers advertise their respective products in the radio, newspapers, on posters and through television to remind the consumers of the name and quality of their product.
অনুবাদ : বর্তমানকালে ব্যবসা বাণিজ্যে বিজ্ঞাপন একটি গুরুত্বপূর্ণ ভূমিকা পালন করে থাকে। প্রস্তুতকারকগণ রেডিও, পত্র-পত্রিকা, পোস্টার এবং টেলিভিশন বিজ্ঞাপনের মাধ্যমে তাদের পণ্যের নাম এবং গুণাগুণ স্মরণ করিয়ে দেয়।

Follow us WhatsApp Channel!
Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.